Polske matematikere knekte kode-maskinen Enigma

Publisert: 17. februar 2016 kl 10.05
Oppdatert: 17. februar 2016 kl 18.56

Polakkene har lenge følt seg litt glemt. Landet som historisk har vært klemt mellom mektige land på alle kanter og som har måttet leve med konsekvensene av det, har de siste ti årene jobbet systematisk med å bedre omdømmet sitt. For mange i vesten tenker på billige håndtverkere hver gang Polen nevnes. 

Men ikke overraskende har Polen veldig mye mer å by på en det. Faktisk kan det se ut til at de vant andre verdenskrig. I hvert fall hvis du går med på at det å knekke den tyske kodemaskinen Enigma var utslagsgivende for krigens utfall, et argument som gis tyngde i Morten Tyldum-filmen The Imitation Game om den geniale Alan Turing og arbeidet hans ved Bletchley Park som ikke bare løste krypteringen til Enigma, men også ga oss forløperen til datamaskinen.

I dag mener historikere at krigen ble minst to år kortere som følge av at de allierte styrkene kunne bruke informasjon fra kodende tyske meldinger til sin fordel.

Men polske myndigheter mener historien om Turing trenger nyansering. Nå har de uttalt at han aldri ville klart å knekke koden uten hjelp fra polske matematikere og at tiden er inne for å gi dem deler av æren for bragden.

Ifølge The Telegraph er det få som har fått med seg at polakkene knakk koden allerede før krigen brøt ut, og de viderebrakte denne informasjonen til britene. Under krigen ble Enigma forsterket, og da mistet polakkene fordelen sin. Men det tidlige arbeidet var nok for Turing som brukte det til å utvikle datamaskinen som til slutt løste gåten.

– Vårt bidrag til løsningen på Enigma var noe vi lærte om på skolen, men vi føler kunnskapen om dette ikke er like kjent ute i verden. Vi ser på det som Polens største bragd under krigen, sier Maciej Pisarski ved den polske ambassaden i Washington D.C., som er et av to steder hvor polske myndigheter har satt opp en utstilling om temaet for å minne om den polske deltagelsen.

 

Saken fortsetter under annonsen