Investoren Berge Gerdt Larsen.

Foto

NTB-scanpix. 

Påtalemyndigheten godtar frifinnelsen av Berge Gerdt Larsen

Publisert: 14. september 2016 kl 14.08
Oppdatert: 14. september 2016 kl 14.48

I en pressemelding opplyser statsadvokatene at de ikke vil anke frifinnelsen av investoren etter det som omtales som Norges mest omfattende økonomiske straffesak.

– Etter en helhetsvurdering har påtalemyndigheten besluttet å godta lagmannsrettens frifinnende dom, skriver statsadvokatene Elisabeth Deinboll og Jan-Inge Wensell Raanes i pressemeldingen.

Tiltalen den gang sa at Larsen hadde solgt aksjer til underpris, for 20,5 millioner kroner i Larsen Oil & Gas, og ført gevinsten ut av landet, skjult en utenlandsformue på minst 645 millioner, og 6,5 millioner kroner i skatteunndragelse ved aksjesalg.

Les også redaktør Magne Lerøs leder: Nesestyver til skatteetaten

I Gulating Lagmannsrett ble han frikjent på alle punkter den 31. august med et flertall på seks av sju dommere.

Statsadvokaten i Hordaland og politiet i Bergen har påstått at Larsen skjulte penger i skatteparadiser og at firmastrukturen i selskapene hans utvilsomt har gjort det mulig å misbruke dette.

Retten trodde derimot Gerdt Larsen, og skriver at han i selvangivelsen sannsynligvis har oppgitt beløp som stemmer overens med hans reelle utenlandsformue.

Saken fortsetter under annonsen

En dom fra lagmannsretten kan kun ankes på grunnlag av feil lovanvendelse eller saksbehandlingsfeil. Det har statsadvokatene kommet frem til at de ikke ønsker å gjøre.

– Dette innebærer at han nå er å anse som uskyldig i de forhold han var tiltalt for, skriver statsadvokatene. 

Erstatningskrav i millionklassen

Like etter frifinnelsen i august varslet forsvareren til Gerdt Larsen hans at det ville komme store erstatningskrav for tap av meget store verdier.

– Det ligger i sakens natur at det vil bli erstatningssaker i kjølvannet av dette. Det har Larsen tidligere sagt ganske tydelig selv også. Men i dag er det for tidlig å beregne tap. Det får vi ta etter hvert, sier forklarte Anders Brosveet til TV 2.

Larsen har som følge av denne saken blant annet mistet sin posisjon som største aksjonær i og styreleder i DNO, som var sentral i oppbyggingen av Larsens forretningsvirksomhet. Det er nå blitt to selskaper, DNO International og Det norske, forklarer Brosveet.

– Det er på det rene at Larsen og Larsens selskaper har lidd enorme tap. Da snakker vi fort om beløp i hundremillionersklassen, sa forsvarer Brosveet til DN. 

Saken fortsetter under annonsen