Overveldende nei til kommunesammenslåing på supermandag
Innbyggerne i 47 kommuner stemte mandag over om de vil slå seg sammen med nabokommunene. Så langt er det kun flertall for sammenslåing i ti kommuner.
I 35 kommuner har flertallet stemt mot sammenslåing, mens resultatet fra to av kommunene ennå ikke er klart.
Flere steder i landet samlet innbyggere seg for å feire resultatene.
– Vi skal feire til det lysner av dag, men ikke hovere, sier Odd Arne Brekstad og Mikal Tyskø til Fosna-Folket. De er del av en gjeng sammenslåingsmotstandere som samlet seg på utestedet BarRock etter at det ble klart at folket i Ørland sa nei til å slå seg sammen med nabokommunen Bjugn.
Naboene i Bjugn – som i 2014 sa nei til å slå seg sammen med Ørland – stemte mandag for en sammenslåing.
Nei til storkommune i Rogaland
I forkant av supermandagen var det særlig knyttet stor spenning til resultatene fra Sandnes, Stavanger og Sola, der innbyggerne skulle ta stilling til om de vil gå sammen om den nye storkommunen Nord-Jæren.
Denne planen virker nå mindre sannsynlig etter at Stavanger stemte ja, men Sola og Sandnes stemte nei. I Stavanger er det skuffelse over at nabokommunene sa nei, og ordfører Christine Sagen Helgø (H) retter nå blikket nordover.
– Vi kommer til å jobbe videre med dem som vil snakke med oss, altså Finnøy og Rennesøy, sier hun til NRK.
Flere nei
Søndag ble det avholdt avstemninger om kommunesammenslåing i fem kommuner i Nordland og Troms, som alle sa nei til sammenslåing. Også sist mandag ble omtalt som en supermandag, da 32 kommuner stemte over sammenslåing. 21 av dem sa nei, noe kommunalminister Jan Tore Sanner (H) ikke ville kalle et nederlag.
– Det kom mange gode nyheter mandag. 22 kommuner sa ja og 27 kommuner sa nei når man ser resultatet av folkeavstemninger og innbyggerundersøkelser samlet, sa Sanner.
Sanner har vært tydelig på at folkeavstemningene ikke er bindende og bare skal brukes som ett av flere råd når kommunestyrene tar sin beslutning.
Til sjuende og sist er det Stortinget som skal tegne det nye kommunekartet, noe som etter planen skal skje neste vår. De skal også støtte seg på råd fra landets fylkesmenn, som er i full gang med tegne sine egne kart over hvilke av fylkets kommuner de mener bør smelte sammen.
Valgdeltakelsen i mandagens folkeavstemninger var svært lav flere steder, og noen steder var den helt nede på 20-tallet.
Mandag 30. mai har 47 norske kommuner stemt over hvorvidt de vil slå seg sammen med nabokommuner. Her er resultatene så langt:
Resultatene fra supermandag, 30. mai 2016
Flertall for sammenslåing (10 kommuner):
-
Roan
-
Bjugn
-
Hammerfest
-
Stavanger
-
Evenes
-
Kvalsund
-
Rindal
-
Eid
-
Ringerike
-
Tjeldsund
Flertall mot sammenslåing (35 kommuner):
-
Bardu
-
Nesseby
-
Ørland
-
Dyrøy
-
Salangen
-
Målselv
-
Sør-Aurdal
-
Tranøy
-
Berg
-
Måsøy
-
Etnedal
-
Øystre Slidre
-
Vestre Slidre
-
Sandnes
-
Ballangen
-
Sola
-
Lund
-
Risør
-
Gloppen
-
Hurdal
-
Kvæfjord
-
Nordre Land
-
Søndre Land
-
Skedsmo
-
Vaksdal
-
Tranøy
-
Jevnaker
-
Andøy
-
Sørreisa
-
Vestre Toten
-
Østre Toten
-
Lødingen
-
Torsken
-
Fet
-
Gjøvik
Resultatene ikke klare (2):
-
Vardø
-
Ullensaker
(©NTB)