- Vender ikke Europa ryggen
Det var hovedsakelig en analyse av resultatet i torsdagens folkeavstemning om EU-medlemskap, heller enn en redegjørelse for veien videre, som sto på menyen når britenes statsminister orienterte de øvrige lederne om Brexit under juni-toppmøtet i går. Samtidig valgte han, som varslet fredag, ikke å utløse artikkel 50 under en middag som gikk flere timer på overtid i forhold til det som først var varslet. Det var en avgjørelse samtlige land var helt fornøyde med.
- Vi har forståelse for at britene opplever kaos nå, med både en regjering og opposisjon i krise. Da er det bare rett og rimelig at de kan vente til det er litt roligere tider før de utløser artikkel 50, sier en diplomatisk kilde til Dagens Perspektiv.
Cameron la i sin pressekonferanse etter toppmøtet ikke skjul på at han var lei seg for at dette toppmøtet skulle bli hans siste. Imidlertid gjorde han det tydelig at han ikke angret på noe som helst.
- Jeg angrer ikke på at folkeavstemningen ble en realitet, og alle land respekterte vårt folks beslutning. Samtidig var det ikke noe stort press på å utløse artikkel 50, og jeg valgte å ikke utløse den nå. Jeg vil ikke si noe mer om tidslinjen akkurat nå. Det må være opp til en ny statsminister, sier Cameron.
Samtidig understreket han også at det hadde vært en trist middag for alle involverte parter. Tanken framover er imidlertid å legge det triste bak seg, og fokusere på framtiden, sier den britiske statsministeren.
- Vi vil ikke vende Europa ryggen. Det viktige for oss nå er å sørge for en så tett forbindelse både politisk og økonomisk med Europa. Det er helt avgjørende for oss i perioden som nå kommer, sier den britiske statsministeren.
- Enig med Juncker
Imidlertid møter tanken om at det hele skal skyves til en annen statsminister motbør fra krefter internt i britisk "Leave"-leir. Nigel Farage, som tradisjonen tro besøkte toppmøtet i går, mener Cameron raskest mulig bør utløse artikkel 50.
- Det viktige nå er at det det britiske folk faktisk har stemt for blir virkelighet. Jeg skremmes av de som tenker på å rygge ut nå, og som vil bakke ut av å gjennomføre valgresultatet. Å passe på at vi faktisk får en Brexit er sentralt. Derfor må Cameron snarest mulig utløse artikkel 50, og akkurat her er jeg uvanlig nok enig med Juncker, sier han.
En foreslått Brexit-løsning har vært en norsk modell, i ulike varianter. Farage har liten sans for en politisk løsning der Storbritannia må gå inn i en form for politisk samarbeid med EU-siden.
- Det var ikke det vi stemte for, og det må ikke bli resultatet. Vi stemte for å ta tilbake kontrollen, vi stemte mot de fire friheter. Om vi skal ha en norsk løsning vil det være en langt dårligere løsning enn vi allerede har, sier UKIP-lederen.
Ingen stor diskusjon
I tillegg til debatten om Brexit under den uformelle middagen var det også en lang rekke diskusjoner om alt fra migrasjon til sikkerhetspolitikk. Imidlertid ble flere av de største diskusjonene, blant annet om Russland-sanksjonene, utsatt. Dette førte til at konklusjonene som på forhånd ble varslet, som blant annet slo fast et ønske om videreføring av bankunion og en utvidelse av partnerskapet mellom EU og tredjeland i flyktningpolitikken, ble utsatt.
- Tusk har varslet at dette er diskusjoner vi kan ta i løpet av oktober-toppmøtet, og vi mener det da blir nødvendig å ta dem. Vi trenger klarhet særlig når det kommer til spørsmålet om Russland, men det skjer en forlengelse nå, sier en sentralt plassert kilde i en av medlemslandene til Dagens Perspektiv.
At konklusjonene ble vedtatt uten debatt medfører at de europeiske lederne blant annet vedtok å utvide det såkalte "Partnership Framework", der EU samarbeider med tredjeland om å stoppe migrasjonsstrømmene. Samtidig vedtar lederne også å ønske velkommen en felles europeisk kystvakt, sammen med noen mindre saker om det indre marked.
- I det sentrale Middelhavet er flyktningstrømmen på samme nivå som i fjor. Disse strømmene må reduseres, og smuglernes forretningsmodell må ødelegges, skriver lederne som begrunnelse for sine vedtak.