Fossile energikilder vil fortsette å forsyne verdensmarkedet i land tid fremover, spår Opec.

Foto
Hasan Jamali / NTB Scanpix
Opec

Forsiktig optimisme om oljeframtiden

Publisert: 8. november 2016 kl 09.28
Oppdatert: 8. november 2016 kl 10.24

Tirsdag lanserte Organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec) sin årlige rapport World Oil Outlook 2016. Ifølge oljekartellet ser vi nå slutten på det urolighetene i oljemarkedet. Fra og med desember 2015 og til nå har man sett signaler om at situasjonene er i ferd med å roe seg.

Opec spår at fra og med 2016 blir markedet mer balansert. Man ser blant annet en økning i oljeinvesteringene, sammenlignet med i fjor. «Til tross for den skjøre situasjonen, er oljemarkedet i ferd med å justere seg,» skriver Opec.

Fornybar noe opp

Opec spår at man vil se en rask vekst i fornybarsektoren fremover, men mener allikevel at 53 prosent av verdens energibehov må dekkes med olje og gass i 2040. I dag utgjør fossile energikilder 81 prosent av den globale energimiksen. Dette vil gå ned til 77 prosent mens, mens vann-, biomasse- og atomkraft, samt «andre fornybare energikilder», vil stå for mer av forsyningen til verdens energimarked.

Slik kommer fordelingen av energikildene i verden til å se ut fremover, ifølge Opec:

Saken fortsetter under annonsen

 

Usikkerhet

Opec peker på at fremdeles er store utfordringer for oljeindustrien. Lave priser og lite stabilitet i markedet fører til sto usikkerhet for de oljeproduserende landene. Kartellet mener at energiindustrien er godt rustet til å møte utfordringene. «Dens innovative natur kan før den trygt gjennom stormen,» mener Opec.