Oppslutningen om EU rekordlav i hele Europa
En studie utført av Pew Research Center og omtalt i Financial Times viser at entusiasmen for det europeiske prosjektet er på dalende kurs. Kun 38 prosent av franskmenn og 47 prosent av spanjolene er nå positive til EU.
I 2004, året da man tok inn flest nye medlemsland og flest fra Øst-Europa, var det 69 prosent av franskmennene som støttet unionen, og hele 80 prosent av spanjolene mente det var verdt innsatsen.
Undersøkelsen viser nå at oppslutningen om EU, i hele EU, har falt fra 78 prosent den gangen til 58 prosent nå. Og det systemkritiske Tyskland er helt delt på midten, 50 prosent er negative.
Det kommer altså bare to uker før britene skal gjøre sitt skjebnesvangre valg om å bli eller bryte med organisasjonen. Allerede snakkes det høyt om hvilke land som kan komme til å bli de neste dersom det blir en såkalt Brexit.
I Danmark har flere stemmer i høyrepartiet Dansk Folkeparti ropt om en Dexit. Og nylig beskrev avisen Guardian hvordan alle former for liberale og internasjonale prosjekter ikke lenger fenger slik de pleide å gjøre i Nederland. Svaret: Nexit, såklart.
Mest positive til EU er man i Øst-Europa, hvor man fortsatt anser EU like mye som et fredsprosjekt som en økonomisk union. At disse landene får betydelige økonomiske midler hjelper kanskje også på oppslutningen.
Unge virker også å være mer positivt innstilt enn eldre. I Frankrike var 56 prosent av de mellom 18-34 pro-EU, mens entusiasmen blant de over 50 var mye lavere på 30 prosent pro.
Det er nå så likt mellom remain og leave-sidene i Storbritannia at meningsmålingene peker begge veier. På Politicos EU Poll og polls er leave-siden i flertall med 51 mot 49 prosent av stemmene. Hos Telegraph leder remain med 48 mot 47 prosent, men hele 5 prosent sier nå at de ikke vet.
Det blir en spennende sankthansaften for Europa.