«Oppløftende» ledighetstall ikke reelle ifølge meglerhus
Det nærmer seg styringsrentemøte i Norges Bank, og de fleste meglerhus og analytikere har forlatt sine tidligere bastante standpunkt om at det kom til å bli rentekutt i september. Nå er konsensus at sentralbanken holder renten uendret på 0,5 prosent neste måned, og sannsynligvis i lang tid fremover. Flere mener rentebunnen er nådd i Norge.
Bakgrunnen er en rekke nøkkeltall som har kommet inn langt mer positive enn ventet. Blant dem er sysselsettingstallene, spesielt SSBs arbeidskraftundersøkelsestall AKU, hvis formål er å «gi informasjon om utvikling i sysselsetting og arbeidsledighet» - blant annet.
Dette tallet har flatet ut det siste året, på rundt 4,7 prosent, og følgelig gitt «arbeidsledigheten stopper opp»-overskrifter (som også vi har skrevet tidligere). I morgen (23. august) publiseres de nyeste tallene, og konsensus blant norske meglerhus er stillstand på 4,7 prosent - noe blant andre DNB Markets bekrefter i sin morgenrapport mandag.
I dagens morgenrapport, før morgendagens ferske AKU-tall, advarer imidlertid meglerhuset Handelsbanken Capital Markets mot en slik ensporet, positiv oppfatningen.
– Både vi og konsensus tror at ledigheten holdt seg uendret på 4,7 prosent også i juni (tremånedersperioden mai-juli). Men detaljene bak er ikke like oppløftende, skriver økonom Marius Gonsholt Hov i rapporten.
Grunnen til at ledigheten har flatet ut er at «arbeidsstyrken har krympet i takt med nedgangen i sysselsettingen,» skriver han, og legger til «at AKU-statistikken er den eneste som gir løpende informasjon om utviklingen i den aggregerte sysselsettingen.»
– Vi har fortsatt god vekst i befolkningen i arbeidsfør alder, så nedgangen i arbeidsstyrken skyldes nedgang i yrkesdeltagelsen. De som ikke får jobb forsvinner ut av markedet, og dermed regnes de heller ikke som arbeidsledige. Derfor har vi omtalt situasjonen som at arbeidsledigheten har flatet ut «av feil grunner.» Vi skulle jo heller sett at arbeidsledigheten hadde stoppet å stige fordi sysselsettingen tok seg opp. I stedet har den negative tendensen i sysselsettingen tiltatt de siste månedene, ifølge AKU.
Et mer utfyllende bilde av sysselsettingen vil kunne dannes i forbindelse med neste ukes BNP-tall for andre kvartal, tror Honsholt Hov.