Noen er positivt innstilt til å lære om datasikkerhet. Andre har negative følelser. Ofte skyldes negativiteten at IT-sikkerhet oppleves som et produktivitetshinder.

Foto

NTB-scanpix. 

IKT-sikkerhet

Opplæring skaper mer irritasjon enn læring

Publisert: 2. november 2016 kl 14.31
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.46

Noen er positivt innstilt. Andre har negative følelser. Ofte skyldes negativiteten at IT-sikkerhet oppleves som et produktivitetshinder.

Les også: IT-folk frykter for sikkerheten til «smarte byer»

Det var forskningsnettsiden Gemini.no som først omtalte saken.

Funnene som er gjort ved University College London gir grunn til å tro at generell opplæring kan skape mer irritasjon enn læring hos enkelte – stikk i strid med hensikten.

Følelser truer IT-sikkerheten

I oktober gjennomførte Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) kampanjen «nasjonal sikkerhetsmåned» for å gjøre norske arbeidsplasser mer beviste på datasikkerhet.

På Gemini.no skriver derimot Maria Bartnes, IT-sikkerhetsleder i SINTEF og Erlend Andreas Gjære, forsker ved SINTEF IKT at kampanjer for datasikkerhet kan virke mot sin hensikt for en del arbeidstakere.

Saken fortsetter under annonsen

«Til tross for utallige medieoppslag og opplæringskampanjer, går mange fortsatt i fella og åpner skadelige vedlegg fra fremmede. Så hvorfor er ikke kunnskapsspredning nok til å gjøre oss sikkerhetsbevisste som databrukere?» spør de.

I 1999 ble hver femte datamaskin rammet av dataviruset Melissa. Viruset lå i en e-post merket «Important message» og spredte seg idet vedlegget ble åpnet.

17 år senere blir folk fremdeles lurt når denne beskjeden tikker inn i innboksen. For også i dag er dette den vanligste metoden for å angripe datasystemer.

De britiske forskerne mener at følelser er med på å avgjøre om vi følger råd og regler for sikker IT-atferd. Studien bygger på intervjuer der arbeidstakere forteller om sitt forhold til IT-sikkerhet.