«Oppgangen i aksjemarkedene kan være drevet på forventninger om pengepolitisk stimulans»
Det globale aksjemarkedet har lagt en sterk uke bak seg, og noen markeder har allerede hentet inn det tapte etter Brexit-avstemningen for 10 dager siden.
Slik oppsummerte makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets den siste drøye uka:
«Fredag for en drøy uke siden var det, som kjent, klart at britene ønsker seg ut av EU. Siden har mye handlet om de potensielle negative konsekvensene av en Brexit. Umiddelbart førte avstemningen til en markert svekkelse av britiske pund og et bredt fall i aksjemarkedene. Det er grunn til å vente at usikkerheten rundt Brexit vil bidra til volatilitet i markedene også fremover. Men store deler av de opprinnelige markedsbevegelsene er nå reversert, og juli startet opp. Siden fredag morgen er aksjemarkedene opp i Europa, så vel som i USA. Oljeprisen steg, og handlet rundt 50 dollar fatet på fredag.»
Blant annet målte FTSE 100 (aksjeindeks for de 100 høyest prisede selskapene notert på London-børsen) det høyeste nivået på 10 måneder mandag morgen - riktignok målt i britiske pund, som har dalt omlag 9 prosent siden britene stemte for å forlate EU.
– Rentemarkedet står derimot i sterk kontrast til dette og rentene noteres ikke langt fra bunnivåene. Denne bevegelsen kan tyde på at i hvert fall noe av oppgangen i aksjemarkedene kan være drevet på forventninger om pengepolitisk stimulans, skriver senioranalytiker Gaute Marius Langeland i Nordea Markets i mandagens morgenrapport.
Som påpekt av blant andre The Guardian, er det lovnader om pengepolitiske tiltak og rapporter om sentralbanker i høy beredskap, som har roet markedet og delvis unngått kaoset som ble spådd om britene stemte for å forlate EU.
I forrige uke kom blant annet sentralbanksjef i Bank og England, Mark Carney, med en uttalelse om at bristiske renter sannsynligvis ville kuttes snart. I USA har markedet fjernet forventningene om renteøkning i både 2016 og 2017, samtidig som tiltak forventes iverksatt fra kinesiske pengepolitiske ledere, som forrige uke kunne vise til produksjonstall på bedringens vei.
Til The Guardiuan sier Mike van Dulken i Accendo Markets at investorer vil se til sentralbankene for ytterligere pengepolitisk stimulus i tiden som kommer:
– Hint fra sentralbanker om stuimulus kan også bidra til å holde ballen i lufta, hjelpe marked med å få Brexit-konsekvensene på avstand og fortsette på bedringens vei.
Han minner likevel om det politiske kaoset som nå herjer på de britiske øyer, både i opposisjonspartiet Labour, der det er opprør mot partileder Jeremy Corbyn, og i regjeringspartiet De Konservative, hvor det jobbes på spreng for å finne ny statsminister. Det politikere foretar seg der, og i Europa, vil ha stor innvirkning på markedene nasjonalt og internasjonalt.