Finansminister SIv Jensen innleder på IKT Norges årskonferanse. 

Foto

kpr

Omstilling: – Det er ikke noe nytt at nye forretningsområder truer det etablerte

Publisert: 13. april 2016 kl 10.13
Oppdatert: 13. april 2016 kl 10.13

– Det er ikke noe nytt at nye forretningsområder truer det etablerte næringslivet. Det har alltid vært en del av fremskrittet, sier finansminister Siv Jensen. Hun var en av innlederne under IKT Norges årskonferanse som gikk av stabelen tirsdag.

– Gevinsten av ny teknologi er et fremskritt vi ikke kan si nei til, sier Jensen.

Det høye kostnadsnivået i Norge gjør at vi må ta i bruk ny teknologi, mener finansministeren, og framhever at det offentlige har tatt flere grep:

A-ordningen, som fra i år gjør at arbeidsgivere kan rapportere obligatoriske opplysninger om sine ansatte kun ett sted – og ikke til tre ulike etater som tidligere – sparer arbeidsgivere for 600 millioner, påpeker Jensen.

Og i år kommer også forenklet selvangivelse for næringsdrivende med  enkeltmannsforetak eller små bedrifter. Det vil spare næringslivet for 50 millioner bare i år og 100 millioner neste år, ifølge finansministeren.

Nå samler det offentlige Norge seg også om en felles kommunikasjonsløsning med befolkningen gjennom sikker «digital postkasse». Det innebærer at det offentliges korrespondanse med innbyggerne vil skje  elektronisk på en og samme plattform. Både statsforvaltningen, direktoratene og kommunene skal bli en del av den samme løsningen som skal være klar i 2017. 

– Det finnes eksempler på at det offentlige har mislykkes med sine IKT-prosjekter. Det er vi smertelig klar over.  Og vi lærer av feil. Men vi har ikke noe valg. Vi må satse, sier Jensen.

Saken fortsetter under annonsen

– Når du kan sjekke om flyet er i rute på mobilen din, bør du også kunne sjekke om for eksempel byggesøknaden din er i rute også.

Reguleringer og spilleregler

Som finansminister er Siv Jensen opptatt av fordelingen arbeidskraften i samfunnet. Mange frykter at behovet for arbeidskraft reduseres med innføring av ny teknologi. Men samtidig vil teknologien også skape nye arbeidsplasser.

– Utfordringene kommer hvis arbeidslivet ikke klarer å henge med i utviklingen, sier Jensen, som understreker at for henne er ikke økte offentlige utgifter noen snarvei.

– Vi må unngå reguleringer som hindrer økt mobilitet av arbeidskraft og vi må få et mer fleksibelt utdanningssystem, sier hun.

– Og vi må få et rammeverk som gjør at internasjonale selskaper ønsker å investere i Norge.

Vi kan enten lukke øynene og bli slept etter utviklingen, eller vi kan møte utfordringene aktivt, mener statsråden.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg har nylig utfordret skattedirektøren til å komme med forslag som kan møte de ulike reguleringsutfordringene den nye økonomien har, sier finansministeren.

I tillegg har hun som kjent satt ned et eget utvalg som skal utrede strukturelle utfordringer med delingsøkonomi og digitalisering. Spørsmål som må avkleres er blant annet: 

  • Når skal man egentlig betale skatt i denne økonomien?
  • Når er man ansatt hos noen?
  • Hvilke plikter og rettigheter skal man ha som frilanser/selvstendig?
  • Hva med arbeidstidsregulering?
  • Trygderettigheter?
  • Pensjon?
  • Hva hvis man blir syk?

– Vi må klare å etablere likest mulige spilleregler for både nye og gamle aktører i nærings- og arbeidsliv, sier Siv Jensen.

Hun advarer mot kun å tenke forsvar av det eksisterende:

– Dynamikken kan bli forstyrret hvis myndighetene fortsetter å forsvare kun etablerte aktører, sier Jensen.

Produktivitet

Saken fortsetter under annonsen

Under IKT Norges årskonferanse la konserndirektør i Lyse og medlem av Produktivitetskommisjonen, Toril Nag, fram resultater av kommisjonens arbeid. Det er behørig omtalt i Dagens Perspektiv tidligere:

Nag sammenligner situasjonen for landet med sin egen hjemby, Stavanger, som hun betegner som selveste «All in-byen», der man legger alle eggene i en kurv hver eneste gang:

– Først hadde vi seilskutetiden, og byen levde godt av den. Så kom tilbakeslaget med dampskipene. Vi fikk ny vekst da hermetikken kom. Hermetikken ble skapt. Så kom kjøleskapet…

– Til slutt ble vi reddet av oljen, Men hva nå? spør Nag.

– Vi er ved et vendepunkt, påpeker hun. – Vi opplever stagnasjon i privat forbruk per innbygger. Vi er middelmådige. Produktiviteten må opp, konstaterer Nag.

Finansminister Siv Jensen er naturlig nok også opptatt av produktivitet. Dagens utfordringer i olje- og gassektoren – og også utfordringene med flyktningkrisen – vil avta med tiden, mener hun.

Saken fortsetter under annonsen

Men vi kommer nok ikke tilbake til glansperioden fra oljeeventyret med skyhøye inntekter og ekstraordinær vekst, advarer finansministeren.

– Vi vil se at vi får mer «normale» inntekter framover. Da blir produktivitet viktig, sier Siv Jensen.

«Dere kommer etter»

Anette Melbye (bildet) er administrerende direktør i Aftenposten mobil – en virksomhet som ble skilt ut som eget selskap for tre år siden, da Aftenposten og resten av medieverden hadde fått smake effektene av smerttelfonen for mediebransjen. Under IKT NOrges årskonferanse snakket hun om hvordan Aftenposten ble tvungt til omstilling da den nye teknologien endret hele forettningskonseptet for de tradisjonelle mediene. 

Mediebransjen har fått føle konsekvensene av den nye teknologien tidligere, raskere og hardere enn de fleste andre, mener Melbye. Men hun kan «trøste» resten av næringslivet med det hun anser som en sikker spådom:

– Dere kommer garantert etter!

Anette Melby forteller at alt var lettere før smarttelefonen.

– Mobilen spiser verden, sier hun. – Alle har teknologi i lomma i dag. Alle er i software-bransjen, framhever hun, og kommer med eksmpler på hvordan verden endrer seg:

– Amazon leverer bøker med droner i Nederland. IBMs «Watson» stiller bedre diagnoser enn fastlegen og snart kan man printe ut sin nye bolig.

Mediene endrer seg kontinuerlig i en slik verden, og den som ikke henger med taper terreng lynraskt.

– Politikere og næringsliv har knapt nok tid til å ta inn over seg annet enn fallende oljepriser, sier Melbye.