Omstilling a la Saudi-Arabia
Heller ikke at flere oljeproduserende land denne uken ble enige om å fryse produksjonen på dagens nivå, har gitt unge saudiere tilbake troen på at oljen vil redde dem. Til det er avtalen ikke omfattende nok. USA som har vokst frem som en nesten like stor oljeprodusent som gigantene Russland og Saudi-Arabia, har ikke gått med på å fryse sin produksjon. Det har heller ikke Iran, som nå for alvor etter at vestlige sanksjoner er løftet, har planer om å ta markedsandeler fra den andre oljeprodusentene.
Hele 70 prosent av Saudi-Arabias befolkning på 21millioner mennesker er under 30 år. Fremtiden deres er i større grad enn i andre land avhengig av hva som skjer med oljeprisen.
– Det var lettere for den eldre generasjonen. De kunne gå rett ut fra skolen og få en god jobb i staten. Nå må man ha en mastergrad eller bedre, sier Adbulrahman Alkhelaifi til New York Times.
Det er uvisst om omstilling er et moteord på den arabiske halvøy, men om vi har behov for det i Norge, har de det i hvert fall der. 90 prosent av statens inntekter kommer fra olje. 70 prosent av saudiene jobber i staten. Privat sektor er til dels avhengig av offentlige subsidier. Ifølge New York Times er flesteparten av landets ingeniører og helsearbeidere utlendinger, og de fleste statsansatte forlater kontoret midt på dagen, eller tidligere.
Men som i Norge er det heller ikke i Saudi-Arabia mangel på folk som peker på at landet er godt rustet til å klare en omstilling, dersom det vil. Landet har store valutareserver, lav offentlig gjeld og massevis med rykende fersk infrastruktur som kan bidra til å bygge en ny økonomi.
Men det er viljen det skorter på. Regjernde prins Mohammed bin Salman har prioritert å sende landet inn i en dyr krig i Yemen. Andre ting har ikke vært like skadelig for økonomien, men det har skapt grobunn for intern misnøye. Kanskje særlig da han økte bensinprisene (som tidligere var latterlig lave). Prinsen har også nylig begynt å skattlegge uutviklede landområder og enkelte konsumvarer. Dessuten har han snakket høyt om å privatisere statlige selskaper, inkludert å selge deler av oljeselskapet Saudi-Aramco. Dersom det blir en realitet, er det i så fall snakk om en liten andel av det som antagelig er verdens mest verdifulle selskap som skal legges ut for salg.