Da forbundsleder Leif Sande i Industri Energi møtte olje og energiminister Tord Lien i fjor høst fortalte Sande hvor skapet burde stå. Nå blir det mekling i lønnsoppgjøret mellom bransjeforeningene og arbeidsgiverne.

Foto

Carina Johansen / NTB scanpix

Oljeoppgjørets time er kommet

Publisert: 14. juni 2016 kl 13.10
Oppdatert: 15. juni 2016 kl 10.12

Arbeidstakerorganisasjonen Industri Energi (IE) skal møte til mekling for tre av medlemsgrupperingene sine: De som jobber på land, de som jobber på sokkelen og de som jobber på flyttbare installasjoner. Hovedkravet er at arbeidsgiverne i Norsk Olje og Gass følger frontfaget:

– I oppgjøret mellom Norsk Industri og Fellesforbundet ble det lagt en ramme på 2,4 prosent. Men da vi satte oss til forhandlingsbordet, ble det klart at motparten nekter å følge frontfaget. Det tok oss fem sekunder å bryte forhandlingene, sier forbundsleder Leif Sande i IE til NTB.

Rasende

Det er en rekke mindre krav mellom partene i tillegg, men Sande understreker at det er det overordnede oppgjøret som er viktigst.

– I en tid med innsparing, oppsigelser og lav oljepris er det kanskje forståelig at arbeidsgiverne ikke vil gi lønnstillegg?

– De bruker det som unnskyldning, men vårt utgangspunkt er at vi skal følge frontfaget. Bransjer kan gå dårlig, og de kan gå bra. Vi tar ikke ut noe ekstra i gode tider, og da kan vi ikke akseptere mindre i dårlige tider heller, sier Sande.

Forbundsleder Hilde-Marit Rysst i Safe er enig og reagerer sterkt på motpartens innstilling i forhandlingene:

– Vårt moderate krav til lønn skal opprettholde kjøpekraft og er i tråd med frontfaget. Men arbeidsgivers utgangspunkt er at oppgjøret ikke skal koste dem noen ting. De viser vilje til å flytte penger rundt, men ikke noe mer. De ønsker for eksempel å øke årstimeverket uten å gi overtidsbetaling. Det er det uaktuelt for oss å gå med på.

Konsekvens

Safe kaller forslaget totalangrep på tariffavtalen, konstaterer Rysst, og sier streikeviljen hos de medlemmene er stor og at riksmekleren har en tøff jobb.

– Det viktigste nå er å finne en løsning alle parter kan leve med, så streik er siste utvei. Det fordrer fra vår side at arbeidsgiver har et åpent syn og en reell forhandlingsvilje. Løsningen skal bidra til at de ansatte føler seg ivaretatt i en tøff tid, sier hun.

Konsekvensen av brudd i meklingene kan bli streik:

– En plattform kan slutte å produsere. En flyterigg kan slutte å lete. En kokk slutter å lage mat på installasjonen. Folk flest på Østlandet vil kanskje ikke merke en streik med mindre det drar ut så lenge at statskassa går tom, men vi får håpe det ikke skjer, sier Sande.

 

Saken fortsetter under annonsen