Oljefondet gjør seg klar for å handle eiendom i Asia
For første gang offentliggjorde oljefondet torsdag en rapport med en oversikt over fondets investeringer i unotert eiendom. Halvparten av eiendommene ligger i Europa og den andre halvparten i USA.
– Åpenhet om forvaltningen er viktig, og i det unoterte markedet er det mindre informasjon tilgjengelig for allmennheten. Denne rapporten gir en omfattende oversikt over nøkkeltallene for fondets unoterte eiendomsinvesteringer, sier leder Karsten Kallevig i Norges Bank Real Estate Management.
Rapporten inneholder en mer detaljert nedbryting av avkastningstall og markedsverdi per region og per sektor, markedsverdi per by og partner og en bred oversikt over inntekter og kostnader.
Investeringene i eiendom utgjorde 2,4 prosent av fondet ved utgangen av 2015. Investeringene hadde en markedsverdi på 180 milliarder kroner.
Avkastingen på eiendom har i stor grav vært en blandet suksess for fondet til nå. Etter et tap på 4,4 prosent i 2011, har det vært gevinster siden, og i 2015 var avkastningen på 10,8 prosent, hvorav 6,7 prosent kan tilskrives verdistigning og 4,1 prosent leieinntekter.
Men sammenlingnet med avkastningen på referanseindeksen Investment Property Databanks (IPDS) "Global Property Benchmark", når ikke fondet helt opp. Indeksen for 2015 er fortsatt ikke klar, men sammenlignet med 2014 var fondets avkastning litt lavere enn referansen. Den var høyere i 2013.
Det pågår nå en diskusjon om Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, skal kunne investere en større andel av oljefondet i eiendom.
Bare halveis
Men før det blir aktuelt, er det fortsatt rom for videre eiendomsinvesteringer med dagens mandat. Oljefondet har i dag en verdi på noe over 7.000 milliarder kroner. I mandatet åpnes det for å sette fem prosent av markedsverdien i eiendom, altså 350 milliarder, eller nesten en dobling fra dagens nivå.
Som alltid, signaliserer ikke fondet hvor det har tenkt å investere før en eventuell avtale faktisk er på plass, men i rapporten heter det at mesteparten av eiendommene i dag ligger i New York og London, med 20 prosent av porteføljen hver. Fondet eier også i München, Paris, Berlin, Boston, Washington D.C. og San Francisco og flere andre steder.
Asia står for tur
For de som vil gjette hvor den neste store eiendomsinvesteringen kan komme, finnes det pekepinner i rapporten. I det siste har eiendomsavdelingen i fondet bygget opp staben i byer som Singepore og Tokyo, og videre heter det at begge disse byene inngår i den langsiktige strategien, uten at fondet har investeringer her ved utgangen av 2015.