LOs sjeføkonom, Stein Reegård

Foto
Cornelius Poppe / NTB SCANPIX

Økning i arbeidsledigheten

Publisert: 6. juni 2016 kl 09.46
Oppdatert: 6. juni 2016 kl 09.47

Det er LO som melder om de nye sesongjusterte tallene fra NAV på sine hjemmesider.

Ved utgangen av mai var 80.300 personer registrert som helt ledige hos NAV. Det er 5300 flere enn for ett år siden. Arbeidsledigheten er nå på 2,9 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,7 prosent i mai i fjor. Økningen i arbeidsløsheten er fortsatt sentrert til oljerelaterte regioner og yrkesgrupper. I flertallet av fylkene gikk arbeidsløsheten ned eller var uendret i forhold til ett år tidligere. 

Tallene bekrefter at vi har et betydelig ledighetsproblem, særlig på Vestlandet, hevder LOs sjeføkonom Stein Reegård:

 – Tallene bekrefter at vi har et betydelig problem med åpen arbeidsløshet særlig konsentrert om Vestlandet, men ikke vesentlig forverring. Det store og voksende problemet med stadig flere uten jobb og utenfor statistikken består, og berettigelsen av kompetanseheving framfor skattekutt forsterkes over tid, sier Reegård.
 
Aldersfordelt øker arbeidsløsheten prosentvist fortsatt mest blant seniorene, men arbeidsløshetsnivået er fortsatt lavere enn for gjennomsnittet av alle aldersgrupper, ifølge NAV-tallene.
 
Økningen i arbeidsløsheten har først og fremst kommet blant innvandrere fra EU øst, men har også tatt seg betydelig opp blant innvandrere med bakgrunn fra Vest-Europa utenom Norden. Det må ses i sammenheng med at mange av disse arbeider i oljerelaterte næringer.  Utenom Sør-Vestlandet var det uendret eller en viss nedgang i arbeidsløsheten blant innvandrere.

 

Saken fortsetter under annonsen