Denk er et nederlansk parti som retter seg mot etniske minoriteter.

Foto

Martin Krolikowski / CC

Nytt parti i Nederland retter seg mot innvandrere

Publisert: 10. juni 2016 kl 11.00
Oppdatert: 10. juni 2016 kl 11.00

Nederland har lenge levd med innvandringskritiske partier, blant annet Geert Wilders etter hvert ganske populære Partij voor de Vrijheid.

Innvandrerne selv har ofte stemt på det sosialdemokratiske Arbeiderpartiet, slik de i stor grad gjør over hele Europa. Tall som Economist har innhetet viser at 93 prosent av franske muslimer stemte sosialistisk (François Hollande) ved siste valg. Og i Østerrike gikk 68 prosent av stemmene til etniske minoriteter til Sosialdemokratene.

I Norge dominerer Arbeiderpartiet blant innvandrerne. I fjorårets kommunestyrevalg gikk nesten seks av tistemmer til Ap, viser SSBs velgerundersøkelse, som ble offentliggjort torsdag.

Også i tidligere undersøkelser har Ap vært det klart dominerende partiet blant innvandreremed norsk statsborgerskap og norskfødte med innvandrerforeldre. Ap-oppslutningen er på 57 og 62 prosent i de to velgergruppene, mens partiet totalt fikk 33 prosent i kommunevalget, viser velgerundersøkelsen.

Blant andre og tredjegenerasjonsinnvandrere var det bare 1 prosent som stemte på Fremskrittspartiet eller Senterpartiet. Frp og Sp fikk 9 og 8 prosent oppslutning totalt. Høyre samlet 23 prosent av alle velgerne, men 13 prosent blant norskfødte med innvandrerforeldre.

Utfordres

Men de sosialdemokratiske partienes dominans utfordres nå av egne innvandrerpartier.

Economist har snakket med immigranter i Nederland som vurderer å stemme på det ferske politiske partiet Denk (Tenk) som retter seg direkte til etniske minoriteter og barna deres.

Saken fortsetter under annonsen

Denk ligger an til å vinne et par seter i parlamentet i neste parlamentsvalg, ifølge magasinet. Det er ikke mye innflyelse i et parlament med 150 setet, men det er en start.

Denk er i ferd med å bygge en organisasjon med røtter i tre av de store innvandrergruppene i landet, folk med enten tyrkisk, marokkansk eller afrikansk opphav. Og det har lykkes med anti-diskrimineringskampanjer i sosiale medier, ifølge magasinet.

Men viktigst er kampen med å stjele stemmer fra Arbeiderpartiet. Og den blir tøff.

– De føler seg ikke representert av Arbeiderpartiet. Men de har egentlig ikke noe annet sted å gå, sier Floris Vermeulen ved Amsterdam Universitet til Economist.