Nye pengesedler kommer til sommeren
De siste årene har mange land gitt ut nye og sikrere sedler. Det er noe av bakgrunnen for at Norges Bank for noen år siden valgte å fornye de norske kontantene.
«Seddelforfalskning er heldigvis svært lite utbredt i Norge, men dersom våre sedler blir dårligst i klassen, risikerer vi at forfalskning blir et problem,» skriver sentralbanken i en pressemelding.
– Som sentralbank har vi ansvar for å sikre at norske sedler til enhver tid har et tilstrekkelig høyt sikkerhetsnivå. Derfor har vi nå utviklet en ny seddelserie som er sikrere enn noen gang, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.
For første gang i historien vil det ikke være portretter på norske sedler. I stedet er «Havet» valgt som et gjennomgående tema for hele serien. Motivene er i stor grad basert på design av henholdsvis The Metric System (forside) og Snøhetta Design (bakside), og har høstet lovord i internasjonal presse.
– Norges Banks sedler og mynter er fellesskapets penger, penger vi er sammen om, og sammen garanterer for. Derfor er det naturlig at de forteller en historie om noe som kjennetegner oss som fellesskap. Havet og kysten står sentralt i fortellingen om Norge. Derfor håper jeg de nye sedlene vil fungere godt som visittkort for landet vårt, sier Olsen.
Sentralbanken tar sikte på å sette de nye 100- og 200-kronesedlene i sirkulasjon 30. mai 2017. De øvrige valørene kommer i 2018 og 2019.
Når de nye sedlene settes i sirkulasjon, vil man kunne betale med både gamle og nye sedler i ett år. Deretter blir de gamle sedlene ugyldige, og du vil bare kunne bruke de nye. Norges Bank er imidlertid pliktig til å veksle inn ugyldige sedler i minst 10 år.
Hvorfor kontanter?
Norges Bank erkjenner at «kontantenes andel av den samlede pengemengden i økonomien er synkende». Det er likevel ikke gitt at «kontopenger» vil erstatte kontantene helt, mener de:
– Det er et godt prinsipp at du selv kan bestemme hvilket betalingsmiddel du ønsker å benytte. Så lenge det er etterspørsel etter norske sedler og mynter, vil Norges Bank sørge for at de er tilgjengelige, at de har god nok kvalitet og at det er lett å skille ekte fra falske, heter det i pressemeldingen fra Norges Bank.
– Til syvende og sist er det altså du som bestemmer om vi går mot et kontantfritt samfunn eller ikke.