Ny Brexit-rapport: Mer valgkamp enn informativ?

Publisert: 20. april 2016 kl 11.17
Oppdatert: 20. april 2016 kl 11.45

£4300 mindre å rutte med i året. Omtrent to måneders gjennomsnittlig lønn. Det er tallet som siden tirsdag denne uken har blitt presentert for det britiske folk, til skrekk og advarsel om hva som er i vente ved en utmeldelse fra EU.

Til grunn ligger en rapport utarbeidet av det britiske finansdepartementet. Den tar for seg tre modeller som kan følges ved Brexit. Den norske EØS-modellen vil være minst skadelig for økonomien, men den begrensede friheten fra EU-reglementet er ikke veldig attraktiv for ut-kampanjens velgere. Dermed frontes den Canadiske modellen som mest sannsynlig - en egen, uavhengig handelsavtale som om 15 år vil gi en gjennomsnittlig husholdning £4300 mindre å rutte med hver måned sammenlignet med fortsatt medlemskap, ifølge rapporten.

– Det er en solid økonomisk analyse, sier forsker og doktor i økonomi ved London School of Economics, Thomas Sampson, men advarer mot å lese tallene som en spådom om hvordan det økonomiske landskapet vil se ut i Storbritannia og Europa om 15 år.

– Rapporten legger til grunn at alle omstendighetene i verdensøkonomien og det politiske landskapet holder seg konstant, for å måle den direkte effekten av en utmeldelse slik ting er nå. Sånn sett er det en troverdig analyse, og solid håndtverk.

Men i utgangspunktet er det umulig å forutse hva en utmeldelse vil si for britisk økonomi, spesielt på lengre sikt, sier han.

– Vi vet ikke hva som skjer i verdensmarkedene, og vi vet ikke hvilke politiske reformer som vil komme. Men det er svært sannsynlig at det vil komme reformer, både nasjonalt, i EU, og internasjonalt som følge av Brexit. Å fastsette summene hver enkelt husstand vil ha om 15 år, om det er mer eller mindre enn i dag, blir derfor vanskelig, sier Sampson.

Saken fortsetter under annonsen