Det kan være en ekstra trygghet for eldre som ferdes å ulendt terreng å ha en mobilapp som automatisk sender melding til pårørende om hvor en befinner seg.

Foto

NTB-scanpix. 

Velferdsteknologi

Ny app og tastatur gjør det enklere for eldre å bruke smarttelefon

Publisert: 23. november 2016 kl 10.34
Oppdatert: 23. november 2016 kl 11.34

I desember lanserer telekommunikasjonsingeniør og gründer Richard Chan mobilteknologien EziSmart.

Løsningen har vært testet ut i samarbeid med SINTEF IKT.

Teknologien består av et tastatur som kan settes på alle typer smarttelefoner og som gjør det mulig for brukeren å bruke fysiske taster i stedet for touch-skjerm.

I tillegg er det mulig å laste ned en app som skal passe til ulike androide smarttelefoner som gjør det lettere å varsle pårørende om hvor en befinner seg eller dersom en faller.

– En kan bruke tastaturet og applikasjonen hver for seg eller sammen. Appen forandrer startskjermen og gjør telefonen enklere å bruke med hurtigtaster og færre valg, forklarer SINTEF-forsker Hanne Opsahl Austad til Dagens Perspektiv.

Varsler pårørende

Saken fortsetter under annonsen

SINTEF har testet velferdsteknologien i flere brukergrupper.

– Teknologien fungerer bra for de fleste brukerne, men for de som ikke har kjennskap til smarttelefoner og begynner å bli veldig reduserte, så er det vanskelig å bruke, sier Austad.

Chan har utvikler to applikasjoner: SOS-alarm og ICE (In Case og Emergency).

– For eldre som liker å gå tur i ulendt terreng er det en ekstra trygghet å ha denne applikasjonen. Om det skulle skje noe, kan en enkelt hindre en stor leteaksjonen ved at en varsler pårørende om hvor en her en automatisk, sier Austad.

Brukeren kan sende sin posisjon via melding eller utløse en SOS-alarm som både sender posisjonen til og ringer opp forhåndsvalgte kontakter med høyttaler aktivert.

Det er også mulig å legge inn automatiske varslinger på bestemte tidspunkt der pårørende får meldinger om hvor brukeren befinner seg uten at brukeren selv sender melding.

Saken fortsetter under annonsen

Bilder av medisiner

ICE-appen gjør det mulig å legge inn viktig informasjon som forsikringer og hvilke medisiner en bruker.

– Ofte går eldre mennesker på mange ulike medisiner med forskjellige pakninger. Mange glemmer hvilke medisiner de skal ha, men med denne appen kan en enkelt holde styr på alt, sier Austad.

Forskeren har også sett på hva som finnes av spesialutviklede smarttelefoner for eldre fra før av.

– Problemet er at disse telefonene ofte ligger etter i teknologien. Fordi det er et produkt tilpasset til en mindre gruppe, har de som regel dårligere tekniske spesifikasjoner, og man får lite for pengene sammenlignet med standard telefoner. Det gjelder for eksempel kamera og skjerm, og dette er funksjoner vi ser er viktige for våre testbrukere, sier hun.

Tanken bak tastaturet var at det kunne tilpasses alle telefoner. Problemet er at det er snakk om forskjellige rettigheter innen de ulike telefonselskapene. Noen har vært enklere å utvikle for enn andre, deriblant Samsung.

Parkinson og blinde

Saken fortsetter under annonsen

Oppgående mennesker som ikke benytter seg av alarm som brukere av hjemmehjelptjenesten får har sagt at teknologien gjør hverdagen deres mye enklere.

– Folk som har begynt å få skjelvinger i hendene har sagt at de blir stengt ute av nettbanken etter at de har tastet feil kode for mange ganger. Etter at de begynte å bruke dette tastaturet har de ikke lenger dette problemet, forklarer Austad.

Noen av de med sykdommen Parkinson som testet ut tastaturet sa at de var veldig fornøyde. Andre, som hadde kommet lenger i sykdommen og som ikke hadde brukt smarttelefon før, hadde mer problemer med teknologien.

–  Det var en person som var så og si blind som skrev mye mindre feil enn før. Nå kunne hun plutselig skriver mer enn «ok» som svar på meldinger. Tastaturet har også navigasjonsmuligheter som gjør det enklere for brukeren å finne frem, sier Austad.

Etter at SINTEF publiserte artikkelen om EziSmart på sine nettsider, har hevendelsene rullet inn.

– Folk som har som har hatt slag eller fått nerveskader etter ulykker har henvendt seg til oss. Dette kan også være en gruppe som teknologien kan komme til nytte for, sier hun.