Kapasitetsbegrensninger i store deler av prosess- og fiskeindustrien bidrar til å dempe veksten.

Foto

NTB scanpix

Norsk økonomi ut av dvale?

Publisert: 7. juni 2016 kl 11.16
Oppdatert: 7. juni 2016 kl 12.12

Ifølge bedriftene i nettverket som rapporterte for forrige kvartal, 321 i tallet, har den samlede produksjonsveksten vært svak, og i tråd med deres forventninger de siste tre månedene.

Ved forrige måling, i mars, meldte samme nettverk om full brems og nullvekst den kommende tiden. 

God vekst i offentlig etterspørsel og bedret konkurransekraft har bidratt til å øke det samlede aktivitetsnivået litt, skriver Norges Bank i en pressemelding. Det er tjenesteyting mot husholdningene og tradisjonell industri som melder om den høyeste veksten, mens oljeleverandørene som ventet rapporterer om det kraftigste produksjonsfallet.

Utsiktene er litt oppjustert fra februar, men bedriftene venter svak produksjonsvekst også de neste seks månedene. Etterspørselen fra oljesektoren vil fortsette å falle, mens etterspørselen fra offentlig sektor vil ta seg videre opp, tror de.

Kapasitetsutnyttingen i bedriftene er fortsatt lav, og bedriftene rapporterer om god tilgang på arbeidskraft.

Bedriftene i den kvartalvise undersøkelsen oppgir at sysselsettingsnivået har vært lite endret siden første kvartal, og venter at nivået vil være omtrent uendret også de neste tre månedene.

Den samlede årslønnsveksten i år blir anslått til 2,3 prosent, mot 2,4 prosent i februar.

Saken fortsetter under annonsen

Resultatene i undersøkelsen er i stor grad i tråd med både DNBs og Nordeas forventninger. DNB-økonom Camilla Viland skrev ganske korrekt at "vi tror denne rapporten vil vise noe, men svært lav faktisk og forventet vekst," og at informasjonen i rapporten ikke vil "endre sentralbankens syn på pengepolitikken i forkant av rentemøtet senere denne måneden."

Sentralbanken har tidligere annonsert at de vil sette ned styringsrenten i september.

Nordea Markets skrev i forrige uke at denne avgjørelsen muligens må revurderes. I dagens (07.06. 2016) morgenrapport skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea:

"Sammen med den sterke veksten i boligprisene og litt lavere ledighet enn anslått kan i så fall Norges Bank kanskje begynne å tenke på at de ikke skal sette ned renten helt sikkert i september likevel. Men skulle nettverket fortsatt indikere nær nullvekst, slik det har gjort de siste gangene, tror vi de opprettholder rentebanen fra mars. Selv om den registrerte arbeidsledigheten er marginalt på nedsiden, og kapasitetsutnyttingen dermed litt på oppsiden, vil fortsatt nullvekst kunne gi større utslag i ledigheten framover. Og med en kronekurs som allerede er en god del sterkere enn anslått vil de nok være forsiktige nå i juni med å tirre valutamarkedet ytterligere."