Norsk helsesektor mangler mye arbeidskraft, viser NAVs årlige undersøkelse.

Foto

NTB scanpix

Norsk arbeidsliv mangler over 25.000 personer

Publisert: 3. mai 2016 kl 15.00
Oppdatert: 4. mai 2016 kl 09.33

Den største mangelen er innen helse- og sosialtjenester, eiendomsdrift, forretningsmessig og faglig tjenesteyting, samt bygge- og anleggsvirksomhet, viser de ferske tallene. De tre næringene står også for størsteparten av økningen fra i fjor, som er på 5.700 personer.

"Siden dette er en utvalgsundersøkelse, er det usikkerhet knyttet til estimatene på mangel av arbeidskraft. Vi har beregnet at det med 95 prosents sannsynlighet mangler mellom 18 800 og 35 400 personer," heter det i rapporten.

Målt i antall personer er mangelen på arbeidskraft som ventet størst i Oslo, med 4.900 personer, men sett i forhold til antall sysselsatte i fylket er mangelen størst i Nordland og Finnmark.

Den laveste mangelen på arbeidskraft er i Rogaland, noe som henger sammen med oljesmellen, og følgelig den kraftige økningen i arbeidsledigheten i fylket de siste to årene. 

Innen industrien og bergverksdrift og utvinning er mangelen på arbeidskraft nå svært lav, viser undersøkelsen.

Les hele undersøkelsen her.

Rekrutteringsproblemer i nord

Bedrifter i Nordland, Troms og Finnmark har hattt størst problemer med å rekruttere arbeidskraft med kompetansen de har behov for. I Finnmark og Nordland oppga 14 prosent av bedriftene at de hadde mislyktes med å rekruttere arbeidskraft de siste tre månedene. I Troms svarte 11 prosent det samme.

Mangler sykepleiere

Den aller største mangelen på arbeidskraft er ifølge undersøkelsen i yrker innen helse, pleie og omsorg. Sektorem mangler til sammen 8.050 personer.

Særlig er etterspørselen etter sykepleiere stor: 3.300 personer personer mangler. Det er nesten 950 flere enn i fjorårets undersøkelse.

Mangelen er også stor blant helsefagarbeidere, spesialsykepleiere og andre helseyrker.

Foruten helseyrkene oppgir bedriftene i årets undersøkelse størst mangel på ulike typer fagarbeidere innen bygg og anlegg, hvor mangelen er estimert til 4 550 personer.

Lave forventninger 

I årets undersøkelse svarte 21 prosent av bedriftene at de vil ha flere ansatte om ett år, mens 12 prosent svarte at de vil ha færre. De lave forventningene til sysselsettingen holder seg dermed på et lavt nivå, likt de siste to årene.

NAV opplyser at det er store geografiske forskjeller i hvor optimistiske bedriftene er. I Rogaland og Hordaland er bedriftene betydelig mer pessimistiske enn for ett år siden. I oljefylket Rogaland forventer flere bedrifter å måtte nedbemanne enn å øke bemanningen.

De mest optimistiske bedriftene er ifølge undersøkelsen i Akershus, Oslo og Trøndelag.

I bedriftsundersøkelsen trekkes et utvalg av virksomheter fra Bedrifts- og foretaksregisteret. Utvalget trekkes tilfeldig, men alle virksomheter med mer enn 400 ansatte er med i utvalget, opplyser NAV.

I tillegg er alle virksomheter med mer enn 100 ansatte i næringene offentlig forvaltning, undervisning, helse- og sosialtjenester og personlig tjenesteyting med i utvalget fordi "dette ofte er virksomheter som skiller seg fra andre, som for eksempel sykehus, når det gjelder hvilke yrker de etterspør."

Saken fortsetter under annonsen