Naturgasseksporten falt kraftig i september. Illustrasjonsfoto.

Foto

NTB scanpix

Norges handelsoverskudd nesten 80 prosent lavere enn i fjor

Publisert: 17. oktober 2016 kl 09.32
Oppdatert: 17. oktober 2016 kl 09.51

Vareimporten i septmeber var 1,6 prosent høyere sammenlignet med fjoråret, mens andelen varer som ble ført ut av landet falt med 15,9 prosent i samme periode, viser ferske SSB-tall.

Samlet var handelsoverskuddet, eller differansen mellom eksport og import, på kun 3,2 milliarder kroner - hele 78,5 prosent lavere enn på samme tid i 2015. 

Hovedforklaringen for de svake tallene er stor import av skip, og «svært beskjeden naturgasseksport», opplyser byrået.

Også fastlandseksporten var redusert i samme periode, med 2,4 prosent, og endte på 34,7 milliarder kroner. Den høye importverdien i september i år er knyttet til innførsel av skip til en samlet verdi av 3,0 milliarder kroner. Det er vanlig at importverdien for skip varierer mye fra måned til måned.

Gasseksport kraftig ned

Verdien av naturgasseksporten utgjorde i septmeber kun 7,4 milliarder kroner.

Det er et fall på 58,3 prosent fra tilsvarende periode i 2015. Ifølge SSB var det særlig et lavt eksportvolum for naturgass, hovedsakelig knyttet til vedlikehold, som forårsaket verdinedgangen.

Saken fortsetter under annonsen

Kun 5,7 milliarder standard kubikkmeter gass ble utført i gassform - ned 34,0 prosent. Samtidig falt gassprisene noe.

Olje opp

Eksportverdien for råolje endte imidlertid opp 186 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. Til sammen utgjorde det 14,9 milliarder kroner. 

«Oppgangen var resultatet av en volumøkning på 7,0 prosent fra september 2015, til 40,3 millioner fat råolje. Gjennomsnittsprisen per fat råolje var 370 kroner, om lag 21 kroner lavere enn for 12 måneder siden,» skriver SSB, som også fremhever følgende «vesentlige tolvmånedersendringer»

  • Lakseeksporten beløp seg til 5,8 milliarder kroner i september, opp 37,3 prosent, hovedsakelig grunnet sterk prisvekst.

  • Metalleksporten endte på 4,7 milliarder kroner i september – ned nesten 350 millioner.

  • Utførselen av maskiner for spesielle industrier samt andre industrimaskiner falt samlet sett med 1,1 milliarder kroner til 2,7 milliarder kroner.

  • Innførselen av maskiner for spesielle industrier samt andre industrimaskiner ble også redusert med 6,4 prosent og endte på 4,6 milliarder kroner.

  • I september var verdien av personbilimporten rekordhøy med 4,1 milliarder kroner.

Saken fortsetter under annonsen

(Kilde: SSB)