Norgesgruppen vil ha mer forskning på konkurranseøkonomi. Nå sponser de eget professorat ved NHH.

Foto

NTB Scanpix

Norges desidert største aktør innen dagligvarer sponser professorat i konkurranseøkonomi

Publisert: 15. april 2016 kl 11.14
Oppdatert: 15. april 2016 kl 11.14

– Jeg forstår at noen kan frykte at et slikt professorat går på bekostning av NHHs uavhengighet, men et universitet må alltid være uavhengig både politiske og økonomiske interesser. Det er en forutsetning som ligger til grunn for alt samarbeid vi inngår i, sier rektor ved NHH, professor Frøystein Gjesdal til Dagens Perspektiv.

Han mener gaveprofessorater også kan styrke forskningen.

– Det er essensielt for å oss å ha god kontakt med næringslivet og forvaltningen når det gjelder forskning og undervisning, sier Gjesdal.

Vil det i fremtiden kunne forventes kritisk forskning om matvarekjedenes innflytelse fra NHH?

– Absolutt. Vi har hundre prosent tiltro til at Norgesgruppen forstår at uavhengighet er en kritisk forutsetning for oss, sier han og legger til at NHH også samarbeider med Statoil og DNB under de samme betingelsene.

Professoratet blir besatt av Frode Steen ved Institutt for samfunnsøkonomi.

– Gjennom samarbeidet med NorgesGruppen styrker vi forskningsaktiviteten på et strategisk viktig område for NHH, og på et marked som er svært viktig for de fleste nordmenn i det daglige, sier NHH-rektor Frøystein Gjesdal i en pressemelding.

Avtalen har en ramme på 5 år. Den økonomiske støtten skal fortrinnsvis nyttes til grunnleggende, langsiktig forskning og forskningsbasert utdanning. Aktivitetene inkluderer i tillegg til gaveprofessoratet, en postdoktorstilling og forskningsmidler til enkeltprosjekter.

Ifølge pressemeldingen bygger avtalen på en felles forståelse om at et tett samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og næringsliv er viktig.

– Samlet skal samarbeidet bidra til felles utvikling og verdiskapning for begge parter, sier konsernsjef Tommy Korneliussen i NorgesGruppen: – Partnerskapsavtalen vil også bidra til økt forskning og utdanning innenfor strategisk viktige områder for NorgesGruppen.

Avtalen fokuserer spesielt på å frembringe ny empirisk kunnskap og fakta som har betydning for dagligvarehandel og strukturen i denne typen markeder.

Saken fortsetter under annonsen

– Målet er at forskningen skal bidra til mer informert samfunnsdebatt om konkurransen og forståelsen av strukturene i norske og internasjonale dagligvaremarkeder, sier Tommy Korneliussen i NorgesGruppen. 

Avtalen trer i kraft fra høsten 2016.