De mange lederne som er samlet til atomtoppmøtet i Washington, deltok i en arbeidsmiddag i Det hvite hus torsdag kveld. Det var starten på det to dager lange toppmøtet.
Foto

Kevin Lamarque / Reuter / NTB scanpix

Norge og USA inngår avtale om atommateriale

Publisert: 1. april 2016 kl 09.45
Oppdatert: 1. april 2016 kl 09.45

Norge og USA har inngått en rammeavtale om ikke-spredning av atommateriale. Belgia-terroren viser hvorfor slikt materiale må sikres godt, sier statsminister Erna Solberg (H).

Solberg er en av flere enn 50 statsledere som deltar under et to dager langt toppmøte i den amerikanske hovedstaden Washington. Det var der den nye avtalen ble undertegnet.

– Den vil i praksis medføre en styrking av eksisterende norsk innsats i Ukraina med å bedre kontrollen med radioaktivt materiale og hindre at det kommer på avveie, sier Solberg.

– Terroren i Belgia har gjort dette enda mer aktuelt siden vi vet at disse organisasjonene forsøker å få tak i slikt materiale, sier hun til NTB, med henvisning til ekstremistgruppen IS.

Frykter atomterrorister

Statsministeren deltok torsdag kveld i en arbeidsmiddag i Det hvite hus der president Barack Obama ledet diskusjonen.

– I dag handlet det mest om de utfordringene man ser fremover. Hovedtemaet var hvilket risikobilde man ser, særlig når det gjelder muligheten for terrorister til å få tak i kjernefysisk materiale. Og så var det mange som takket Obama for innsatsen gjennom dette møtet, sier Solberg til NTB etter middagen.

Sikring av radioaktivt materiale, både atomvåpen og materiale og avfall fra sivile kilder som forskning, sykehus eller kraftverk, vil bli diskutert i løpet av møtet.

– Det er viktigere hvordan vi håndterer våre mindre kilder av radioaktivt materiale nå med tanke på terroren vi har sett, sa Solberg på toppmøtets første dag.

Marerittscenarioet er at terrorister skal få tak i kjernefysisk materiale som kan brukes til å lage såkalte «skitne bomber» der radioaktivt materiale spres med en konvensjonell eksplosjon.

– Felles ansvar

Den bredere kampen mot IS vil også bli diskutert grundig under toppmøtet. Solberg sier det også ble trukket paralleller til biologiske og kjemiske våpen og at dette er ting man bør se mer i sammenheng.

– Det er viktig å ikke bare snakke om politimetoder og kontrollsystem, men også om hvordan man forebygger radikalisering, påpekte statsministeren.

Ledere fra 52 land er samlet til det to dager lange møtet. Det betyr ulike interesser og perspektiver på temaene som blir tatt opp.

– Det er nok litt ulike utfordringer for ulike land. Noen er opptatt av nettsikkerhet knyttet til atomkraftverk, hvordan man kan hindre at noen kommer seg inn og hacker og overstyrer systemene. Andre er opptatt av informasjonsutveksling, kontroll og grensekontroll.

Ulike utfordringer

Selv trakk Solberg fram tiltak som å erstatte bruk av radioaktivt materiale i medisinsk behandling.

Norge har endret rutinene ved blodbanker og alt blod blir nå renset ved hjelp av røntgen. Det reduserer behovet for radioaktivt materiale i sykehusene.

Den nye avtalen mellom Norge og USA utfyller en eksisterende avtale fra 2014. Norges ambassadør til USA, Kåre R. Aas, og Thomas Countryman fra USAs utenriksdepartement undertegnet avtalen torsdag.

På sidelinjen av toppmøtet vil det også være en rekke bilaterale samtaler. Obama møtte torsdag Sør-Koreas president Park Geun-hye og Japans statsminister Shinzo Abe for å diskutere Nord-Koreas atomvåpen.

Han møtte også Kinas president Xi-Jinping for å diskutere menneskerettigheter, cybersikkerhet og USA og Kinas konflikter i spørsmål om sjøretten i havene utenfor Asia, skriver Reuters. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen