Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende på vei til åpningen av generalforsamlingen i FN sammen med Norges FN-ambassadør Geir O Pedersen (t.h.) i september 2014.

Foto

NTB-scanpix.

Norge har formelt ratifisert Parisavtalen hos FN

Publisert: 21. juni 2016 kl 10.10
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.23

Parisavtalen ble forhandlet fram i Paris i desember i fjor, og 22. april undertegnet klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) avtalen på vegne av Norge i FNs hovedkvarter. Til sammen 177 land har undertegnet avtalen.

Et samlet Storting samtykket til ratifikasjon av avtalen tirsdag forrige uke, og mandag kveld deponerte Norges FN-ambassadør Geir O. Pedersen ratifikasjonsdokumentet i FN, opplyser Helgesen på Twitter.

– I går kveld norsk tid deponerte Geir O. Pedersen Norges ratifikasjon av Parisavtalen hos FN. Som 18. land og første i-land, skriver Helgesen.

Samarbeid med EU

Frankrikes president François Hollande signerte ratifikasjonsdokumentene forrige onsdag, men landets formelle ratifikasjon er ikke på plass før alle EU-land har fullført sine interne prosesser.

Dermed kom Norge franskmennene i forkjøpet med den såkalte deponeringen og det endelige ja til avtalen.

– Vi tar sikte på felles gjennomføring med EU for å nå klimamålene for 2030. Det gir oss et solid, forpliktende og forutsigbart europeisk regelverk å basere oss på når vi skal gjennomføre målet vårt om 40 prosent reduksjon i utslippene av klimagasser, sier Helgesen.

Saken fortsetter under annonsen

– Pådriver

Avtalen trer i kraft når minst 55 land – som til sammen står for minst 55 prosent av de globale utslippene av klimagasser – har sluttet seg til avtalen.

– Norge er en pådriver for at flest mulig land tiltrer Parisavtalen raskest mulig, slik at den formelt kan tre i kraft. En rask ikrafttredelse gjør at landene tidlig gjennomfører de viktige klimatiltakene i avtalen, sier Vidar Helgesen.

Så langt har Norge, Somalia, Palestina og 15 mindre øystater ratifisert Parisavtalen, men håpet er at store utslippsnasjoner som USA, Kina og Brasil vil tiltre avtalen allerede i år.