Nederland og Rwanda fremmet onsdag et forslag i FN om å gi FNs fredsbevarende styrker utvidet fullmakt til bruk av militærmakt, de såkalte Kigali-prinsippene. Norge vurderer nå disse prinsippene. Her fra FNs hovedforsamling i New York.

Foto

Mike Segar / Reuters / NTB scanpix

Norge gjennomgår Kigali-prinsippene etter FN-forslag

Publisert: 13. mai 2016 kl 08.17
Oppdatert: 13. mai 2016 kl 08.17

Nederland og Rwanda fremmet onsdag et forslag i FN om å gi FNs fredsbevarende styrker utvidet fullmakt til bruk av militærmakt, de såkalte Kigali-prinsippene. Norge vurderer nå disse prinsippene.

– Beskyttelse av sivile i fredsoperasjoner er svært viktig. Det er allerede en hovedoppgave i FN-operasjoner, noe Norge stiller seg svært positiv til. Nettopp fordi dette er så viktig, foretar vi nå på norsk side en grundig gjennomgang av Kigali-prinsippene, skriver kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til NTB.

Forsvaret er i ferd med å foreta en gjennomgang av prinsippene, og departementet er i dialog med øvrige stater om fortolkningen av dem.

Endrer ikke mandatet

Den utvidede fullmakten gjelder bruk av militærmakt «mot væpnede aktører som har klare intensjoner om å skade sivile». USA og 28 andre land har hittil har sluttet opp om forslaget.

Lunde understreker at Kigali-prinsippene i seg selv ikke vil endre mandatet til FNs fredsbevarende styrker.

– Beskyttelse av sivile er i økende grad blitt en del av mandatet til operasjonene og en hovedoppgave for FNs fredsoperasjoner. Formålet med Kigali-prinsippene er å styrke implementeringen av denne type mandater, legger hun til.

Beskytter sivile

Utenriksdepartementet mener prinsippene vil styrke FN-operasjonene og ikke bidra til økte motforestillinger mot å bidra til fredsbevarende operasjoner i FN-regi.

– Beskyttelse av sivile er allerede en hovedoppgave i FN-operasjoner, noe Norge også er en pådriver for. Kigali-prinsippene vil ikke endre mandatet til FNs fredsbevarende styrker, men potensielt styrke implementeringen og rette fokus mot beskyttelse av sivile, skriver Lunde i UD.

 

Saken fortsetter under annonsen