Dette må være en nordmann. Han slanker seg minst i Norden, og er heller ikke så veldig villig til å droppe biffen for å redusere klimautslippene, viser fersk undersøkelse om nordiske matvaner. 

Foto

Dreamstime.

Nordmenn mest fornøyd med vekta i Norden

Publisert: 26. april 2016 kl 11.05
Oppdatert: 26. april 2016 kl 11.11

Ifølge Folkehelseinstituttet får stadig flere nordmenn en økt BMI, men flere norske forbrukere mener selv at de spiser og drikker sunnere enn for 5 år siden. Det viser den nylig offentliggjorte Food&Health Report 2015 fra YouGov, som også slår fast at norske og danske forbrukere er Nordens optimister når det gjelder å vurdere egne spise- og drikkevaner i forhold til sunnhet.

Analyseselskapet YouGov har siden 2006 undersøkt nordiske forbrukeres holdning til mat og helse, og ifølge rapporten har de Nordens innbyggere endret oppfatning av hvor sunne de er.

Rundt 10 prosent flere nordmenn, svensker og dansker mener i dag at de utelukkende eller for det meste spiser og drikker sunnere enn i 2006/2007, heter det i rapporten. Kun i Finland har denne andelen falt noe.

Rundt 45 prosent mener at de for det meste eller alltid spiser og drikker sunt i Sverige og Finland, skriver YouGov i sitt nyhetsbrev.  Danske og norske forbrukere er mer positive til egne spisevaner. Her mener rundt 55 prosent at de spiser og drikker sunt. For alle de nordiske landene gjelder det at flere kvinner enn menn mener at de spiser og drikker sunt.

Færrest nordmenn på slankekur

Nordmenn er tilsynelatende mer tilfredse med egen vekt enn sine nordiske naboer, i hvert fall er færre av dem på slankekur (12 %). Til sammenligning er 22 prosent på slankekur i Sverige, 20 prosent  i Finland og 16 prosent i Danmark. I hele Norden er kost fattig på karbohydrater den mest populære slankekuren.

Uavhengig av om man er på slankekur eller ikke, gjelder det for alle de nordiske landene at forbrukerne har blitt mer oppmerksomme på karbohydrater, og rundt 30 prosent svarer at de har redusert inntaket av karbohydrater de seneste årene.

Saken fortsetter under annonsen

Svenskene slanker seg mest

Prosentandel som svarer at de går på en eller annen form for diett. 

Kilde: YoGov – Food&Health Report 2015

Ser en klimaeffekt

Halvparten av de norske forbrukerne ser en sammenheng mellom sine egne handlinger og en reduksjon av den negative påvirkningen på klimaet, og nesten like mange er villige til å spise og drikker mer klimavennlig – men de færreste er villige til å spise mindre kjøtt, viser YouGovs Food&Health Report.

Litt færre norske forbrukere (50 %) ser en sammenheng mellom sine egne handlinger og en reduksjon av den negative påvirkningen på klimaet i forhold til svenske (70 %), danske og finske forbrukere (60 %).

Halvparten av forbrukerne i Norden mener at det vil bidra til å redusere den negative påvirkningen av klimaet og miljøet dersom vi spiser mindre kjøtt. Her er det imidlertid ikke sammenheng mellom overbevisning og handling. Kun hver fjerde har en intensjon om å spise mindre kjøtt for å bli mer klima- og miljøvennlig.

De nordiske forbrukerne er til gjengjeld enige i at det mest effektive tiltaket er å redusere kasting av mat. Rundt 4 av 5 forbrukere mener at dette er et effektivt tiltak. Og nesten like mange har til hensikt å redusere egen kasting av mat til gavn for klimaet/miljøet, heter det i rapporten.

Å kjøpe økologisk mat samt frukt og grønt etter sesong er ytterligere handlinger som forbrukerne i Norden er enige om at kan være effektivt med tanke på å redusere den negative påvirkningen på klimaet og miljøet.

Saken fortsetter under annonsen