Foto

NTB Scanpix

NHO-direktøren advarer mot en varig underklasse

Publisert: 5. januar 2016 kl 14.04
Oppdatert: 6. januar 2016 kl 09.32
Unge som ikke får en fot innenfor arbeidsmarkedet, risikerer i stigende grad å bli stående utenfor resten av livet, ifølge ny forskning.

NHO-direktøren advarer mot utviklingen:

– Vi risikerer å få en permanent underklasse i Norge – en voksende gruppe som aldri kommer inn på arbeidsmarkedet. Jeg er alvorlig bekymret, sier Skogen Lund.

– Alarmerende

Forskerne Simen Markussen og Knut Røed ved Frischsenteret har funnet ut at det er aller vanskeligst for unge menn som kommer fra familier med lav inntekt.

– Dette er alarmerende. Kommer du fra en lavinntektsfamilie, er sjansen for at du er i jobb i 30-årsalder, falt dramatisk de siste årene. Dette ser ut til å være arvelig, og mer arvelig enn før, sier Skogen Lund.

Ungdomsreform

I forkant av NHOs årskonferanse Remix, som arrangeres torsdag, lanseres en rekke forslag.

Ett av dem er å stramme kraftig inn på ordningen med arbeidsavklaringspenger for de under 30 år, og heller innføre en ordning med arbeidspraksis i kombinasjon med lønnstilskudd fra Nav.

– En slik ungdomsreform er et av våre aller viktigste forslag til årets konferanse, sier Skogen Lund.

Jobber blir borte

Økt bruk av ny teknologi går som en rød tråd gjennom temaene for årets konferanse.

– Jeg ser økt teknologisering som en medalje med to sider. Det gir helt klart mange muligheter for økt verdiskaping. Men på medaljens bakside lyser spørsmålet mot oss om vi vil ha jobber til alle, sa NHOs administrerende direktør Skogen Lund på en pressekonferanse tirsdag.

Hun viste til forskere fra Oxford som har anslått at 47 prosent av alle jobber i USA har høy sannsynlighet for å være automatisert bort om 20 år, og Statistisk sentralbyrå (SSB) som anslår at 33 prosent av alle jobber i Norge vil være automatisert bort om 20 år.

Fleksibilitet

Et av svarene er et mer fleksibelt arbeidsmarked, mener NHO-direktøren.

– Vi vil se flere tilknytningsformer til arbeidslivet enn hva vi har vært vant med. Ny teknologi gjør det mulig for bedriftene å sette ut flere oppgaver. Og mange arbeidstakere vil selv ønske en tilknytning der de kan tilby sine tjenester til flere arbeidsgivere, mener Skogen Lund.

Samtidig skal fast ansettelse fortsatt være hovedregelen. Men:

– Det må være en viss fleksibilitet – blant annet i arbeidstid – også i de faste ansettelsesforholdene. Det vil sikre at fast ansettelse forblir hovedregelen, sier Skogen Lund. 

Slik vil NHO møte fremtidens arbeidsliv

  • Dette er noen av forslagene som NHO legger fram ved sin årskonferanse:
  • Sette av 500 millioner kroner til etablering av et toppteknologisenter i Norge, inspirert av idrettens Toppidrettssenter.
  • Høyere stipendandel fra Lånekassen til teknologi- og realfagstudenter.
  • Innskrenke kraftig ordningen med arbeidsavklaringspenger til personer under 30 år, og innføre en ordning med arbeidspraksis og lønnstilskudd.
  • En offentlig utredning av et system som sikrer inntekt for selvstendig næringsdrivende og andre som ikke er i et fast ansettelsesforhold.
  • Delingsøkonomien må møtes med samme krav til skatt, arbeidsforhold, ansvar og sikkerhet som eksisterende markedsaktører, men ikke slik at det fungerer som et vern for etablerte og en barriere for andre. Løsningen ligger heller i en oppmyking av eksisterende regler. 

 

Saken fortsetter under annonsen