Stadig kommer det meldinger om nye oppsigelser og oljefartøy som legges i opplag. Likevel sier hele 80 prosent av bedriftene i Norsk olje og gass at de ser behov for mer ingeniørfaglig kompetanse når de ser fem år fram i tid, viser NHOs kompetansebarometer, som offentliggjøres onsdag. Bildet viser fire oljeplattformer som ligger i opplag på Ågotnes utenfor Bergen. Oljeindustrien er i fritt fall på grunn av rekordlav oljepris.

Foto

Tore Meek / NTB scanpix

NHO-barometer: Oljebransjen vil trenge nye ingeniører om få år

Publisert: 17. februar 2016 kl 08.25
Oppdatert: 17. februar 2016 kl 09.01
Det siste året har fallende oljepris og manglende investeringer ført til oppsigelser i stort monn i bransjen. Ifølge Nav var det nesten 3.200 flere ledige innen ingeniør- og IKT-fag i januar i år enn i fjor.

Likevel sier hele 80 prosent av bedriftene i Norsk olje og gass at de ser behov for mer ingeniørfaglig kompetanse når de ser fem år fram i tid, viser NHOs kompetansebarometer, som offentliggjøres onsdag.

Riktignok er Norsk olje og gass den av NHOs landsforeninger som har størst nedgang i behov kompetanse sammenlignet med i fjor, men når bedriftene blir bedt om å spå om framtiden, ser de økt behov for nettopp ingeniørkompetanse.

Tror på økt aktivitet

NTB spør Jan Hodneland, sjef for arbeidsliv i Norsk olje- og gass, om hvordan dette henger sammen.

– Jeg regner med at man forventer at aktiviteten vil måtte ta seg opp igjen om tre-fire år, og da vil det sannsynligvis være et økende behov for ingeniørkompetanse, sier han.

Men hvor lurt er det da å kvitte seg med nettopp denne kompetansen nå?

– Bransjen er i en situasjon hvor det er behov for å kutte kostnader og jobbe mer effektivt. Det er også lav aktivitet som gjør at man reduserer bemanningen nå, sier Hodneland.

Men han legger til at det vil være en god del «etterrekrutteringsbehov».

– Lite å gjøre med

Ingeniører som mister jobben nå, har fortrinnsrett dersom en lignende stilling blir ledig i samme bedrift i løpet av ett år. Men går det lenger enn dette, må de konkurrere om jobben på lik linje med andre.

– Det er veldig trist for dem som må slutte nå og det er klart at vi er ganske lei oss for at vi har fått en sånn nedgang, sier Hodneland.

Han tror mange av dem som må gå nå, finner nye muligheter i andre bransjer.

Dersom oljebransjens egne spådommer slår til, åpner det muligheter for unge som nå er i startfasen på en ingeniørutdanning. Dette er jo en bransje som er i en rivende teknologiutvikling, påpeker direktøren.

– Man trenger kloke hoder i tiden fremover, teknologer, realister og ingeniører, for å utvikle framtidens løsninger, sier Hodneland.

Stor mangel

Ifølge NHOs kompetansebarometer har halvparten av alle medlemsbedriftene udekkede kompetansebehov, og for 40 prosent av dem får denne mangelen alvorlige konsekvenser.

Håndverkere står øverst på listen når medlemsbedriftene skal forutse sine framtidige kompetansebehov. Deretter følger ingeniører og teknologer.

NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund oppfordrer unge som skal velge karrierevei til å heve blikket fra her og nå.

– Det har alltid vært strømninger og skifter i arbeidsmarkedet, også uavhengig av konjunkturer. Men valg av utdanning er en beslutning du tar i et langt perspektiv, sier Skogen Lund.

 

Saken fortsetter under annonsen