NHH-professor Guttorm Schjelderup (t.v) og finansråd Hans Henrik Scheel. Her under presentasjonen av skatteutvalgets rapport.

Foto

NTB Scanpix

NHH-professor skeptisk til forslag om differensiert rentefradrag

Publisert: 9. september 2016 kl 10.53
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.33

Sjeføkonom i Sparebank1, Elisabeth Holvik, og OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj foreslår å endre på rammevilkårene for å få bukt med den kraftige prisveksten på boliger.

Holvik sier til Dagens Næringsliv at hun ikke tror de foreslåtte endringene fra Finanstilsynet, som ble lagt frem torsdag, vil ha nok effekt på boligprisen. Hun mener at rentefradraget bare burde gjelde for den første boligen man kjøper, og ikke for bolig nummer to eller tre.

Kjørberg Siraj i OBOS sier i en pressemelding at de innstrammingene man har nå, og som Finanstilsynet anbefaler at opprettholdes, vil gjøre det vanskeligere for førstegangskjøpere.

– Vi deler Finanstilsynets konklusjon om at det er nødvendig å innføre tiltak for å bremse den sterke veksten i boligpriser og gjeld, men flere av de foreslåtte tiltakene vil ytterlige forverre muligheten for de med lavest inntekt til å komme inn i boligmarkedet, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj. Eksempelvis vil et nyutdannet sykepleierektepar med jobb og nedbetalingsevne, men med liten egenkapital, få problemer med å kjøpe bolig i hovedstadsregionen dersom disse forslagene innføres.

Siraj og OBOS mener at et generelt gjeldstak på fem ganger brutto årsinntekt og å skjerpe avdragsplikten for alle vil gjøre det alt for vanskelig for nye å komme seg inn i boligmarkedet, og at innstrammingene i stedet bør målrettes overfor dem som i dag kjøper bolig som investeringsobjekt. OBOS foreslår i stedet følgende tiltak; 

  1. Det stilles krav om minimum 30 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig
  2. Krav om avdrag ved høyere belåning enn 60 prosent ved kjøp av sekundærbolig
  3. Fjerne skatterabatt på ligningsverdi for sekundærbolig

Ikke alle land har rentefradrag, som kanskje er det aller mest effektive virkemiddelet i boligpolitikken. Og Norge er nærmest alene om å gi fullt fradrag for alle gjeldsrenter. I Sverige gir man kun fradrag for 30 prosent av rentene og kun opp til rundt 100.000 kronor.

Saken fortsetter under annonsen

NHH-professor og skatteekspert Guttorm Schjelderup er skeptisk til å skille mellom rentefradrag for lån til primærbolig og sekundærbolig.

– Uten å gå inn på detaljene her, vil jeg si at det øker sannsynligheten for omgåelse, sier han til Dagens Perspektiv.

Samtidig legger han til at dersom man faktisk vil fjerne rentefradraget, så er tiden moden nå.

– Det historisk lave rentenivået gir et slikt forslag politisk rom, sier han.