Michael Kooren / Reuters / NTB scanpix

Foto

Nederlands statsminister Mark Rutte ba folket om å stemme ja til EUs avtale med Ukraina, men hans bønn ble hørt av for få.

Nederlandsk nei til EU-avtalen med Ukraina

Publisert: 7. april 2016 kl 08.17
Oppdatert: 7. april 2016 kl 08.51

Flertallet av de nederlandske velgerne har ignorert regjeringens ønske og stemt nei til EU-avtalen med Ukraina. Valgdeltakelsen er høy nok til at folkeavstemningen er gyldig.

Det var stor tvil om hvorvidt valget ville bli gyldig etter at de første prognosene anslo et oppmøte på 29 prosent. Men med 99,8 prosent av stemmene opptalt, slår ANP fast at valgdeltakelsen er på over de påkrevde 30 prosentene.

Ifølge nyhetsbyrået har 32,2 prosent av de stemmeberettigede nederlenderne sagt sin mening i den rådgivende folkeavstemningen.

Utfallet av folkeavstemningen har det derimot ikke vært tvil om. 61,1 prosent av velgerne har stemt nei til EUs assosieringsavtale med Ukraina, mens 38 prosent har stemt ja. Onsdag kveld sa den nederlandske statsministeren Mark Rutte at regjeringen – som har bedt folket stemme for avtalen – vil bruke tid på å vurdere resultatet av folkeavstemningen.

EU-oppgjør

Nederland er det eneste EU-landet som ikke har godkjent Ukraina-avtalen, og folkeavstemningen er blitt et oppgjør mellom kritikere og tilhengere av unionen.

Avstemningen er presset gjennom av euroskeptiske grupper, og oppkjøringen har handlet om mye annet enn europeisk handelssamarbeid.

Saken fortsetter under annonsen

Nei-siden har fridd til sterkt EU-kritiske strømmer. Statsminister Ruttes har fryktet at avstemningen skulle bli en mulighet for nederlenderne til å si hva de synes om EU som sådan.

EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker, har tidligere sagt at et nederlandsk nei vil kunne utløse en kontinental krise

Putin-seier?

Politikere mener også at et nei-flertall mot avtalen, som har til hensikt å trekke ukrainerne nærmere EU, vil gi en symbolsk seier til Russlands president Vladimir Putin.

Ham er det fortsatt mange som holder ansvarlig for nedskytingen av et passasjerfly over Øst-Ukraina i 2014. 193 nederlendere mistet livet.

Avstemningen er den første i landet siden en lov fra 2015 gjorde det mulig å tvinge gjennom folkeavstemninger dersom det er samlet inn minst 300.000 underskrifter.

Rutte stemte

Saken fortsetter under annonsen

Den skjøre koalisjonsregjeringen har holdt en svært lav profil i valgkampen, for med betydelig valgdeltakelse vil det være vanskelig å se bort fra resultatet. Statsminister Rutte gjentok oppfordringen om å stemme ja til Ukraina-avtalen da han selv avga stemme ved en barneskole i Haag onsdag.

– Vi er nødt til å hjelpe Ukraina med å bygge opp en rettsstat og demokratiet sitt. Europa trenger mer stabilitet ved sin yttergrense, sa Rutte.

Porosjenko vil jobbe videre med EU-tilnærming

Ukrainas president Petro Porosjenko sier at landet vil jobbe videre med en assosieringsavtale med EU tross nederlendernes nei i folkeavstemningen.

– Vi vil fortsette vår tilnærming mot EU, sa Porosjenko til journalistene under et besøk i Tokyo.

Den ukrainske presidenten forsøkte å tone ned betydningen av nederlendernes nei, og sier at Ukraina vil se nærmere på beslutningen.

Mange ukrainske politikere føler at deres land fortjener en avtale med EU og er ivrige etter å vise at de har gjort framskritt siden opprøret i 2014 som felte den Russland-støttede presidenten Viktor Janukovitsj.