Foto

kpr

NAV ansatte trues – systemsvikt?

Publisert: 9. februar 2016 kl 10.27
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

SYNSPUNKT

Når offentlige ledere får kritikk opplever vi at de går i forsvar ved å si at vi ligger langt fremme sammenlignet med andre land. Ja det er også riktig, men det er en forsvarstale som egentlig sier at vi er fornøyd med tingenes tilstand, og ikke ønsker å gjøre noe med det.

Jeg har selv nær familie som for tiden er i dialog med NAV. Dialogen med NAV oppleves upersonlig – fyll ut et skjema. Etter uker/måneder kommer et brev som knapt er mulig å forstå. Fattede vedtak som ikke kan ankes blir endret av nye saksbehandlere – tilbake til start. Historien og informasjonen om det enkelte menneske blir lite gjenbrukt og informasjonen må gjentas og gjentas. Når man har holdt på med dette i flere år så er det ikke langt igjen til man ender opp i en helsekø. Klienten blir ikke tatt på alvor. Jeg forstår frustrasjonen. Og dette gjelder ikke bare NAV.

Jeg tror at 99,9 prosent av alle arbeidstagere går på jobben for å gjøre en god jobb. Alle gjør så godt de kan. Systemsvikten går på at de fleste organisasjoner er organisert ut i fra et ressursoptimaliserings synspunkt, budsjetter og antall ansatte. Svaret er alltid den samme, «vi er for få ansatte». I mange tilfeller er det feil. Det er for liten grad fokus på flyt, brukere og kvalitet. Dessuten ligger informasjonen om oss i ulike databaser som ikke snakker sammen. Dette er også en mulighet for de mer uærlige til å lure de forskjellige offentlige instanser som ikke ser helheten.

Staten har begynt å sette fokus på tidstyver og det er bra. Tidstyver ligger i strømmen av aktiviteter fra kunden/pasienten/klienten tar kontakt - til saken er løst. Vi må få til en strategi for flyteffektivitet med brukerne i sentrum. Det er brukerne de fleste ansatte i det offentlige er til for. Ved å fjerne tidstyvene blir både ansatte og brukere mer fornøyde, det er ikke sikkert at løsningen er flere ansatte. Flere ansatte medfører ofte flere tidstyver. Det stiller store krav til lederne å sørge for at de får med de ansatte på endringen med å sette brukerne i fokus og fjerne tidstyvene. 

 

Sverre Weisteen er partner og seniorrådgiver i SEMCO International AS.

Saken fortsetter under annonsen