NATO holder toppmøte i Warszawa fredag og lørdag.

Foto

Reuters / NTB scanpix

NATO og EU inngår nølende samarbeid

Publisert: 6. juli 2016 kl 08.22
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

NATO vil samarbeid tettere med EU. Men ikke at unionen skal tråkke inn i alliansens bed.

– Et av de viktigste toppmøtene i alliansens historie, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg når Barack Obama, Angela Merkel, Erna Solberg og de andre stats- og regjeringssjefene i NATO samles i Warszawa fredag og lørdag.

Også EU-toppene Donald Tusk og Jean-Claude Juncker er invitert, og EU og NATO skal inngå en avtale om tettere samarbeid mot hybrid- og cybertrusler.

– Vi møter den samme sikkerhetssituasjonen med nye trusler. Verken EU eller NATO besitter alle redskapene for å besvare dem, så vi må jobbe sammen, sier Stoltenberg.

EU-hær?

EU og NATO deler både nabolag og 22 medlemmer. Forsvarsalliansen bistår allerede unionen i håndteringen av migrasjonskrisen i Middelhavet, en rolle som trolig blir utvidet.

Men forholdet er ikke ukomplisert.

NATO ser med en viss bekymring på forslaget til ny sikkerhetsstrategi i EU som tar til orde for større forsvarssamarbeid innad i unionen. NATO ønsker ikke en ny diskusjonen om en egen EU-hær.

Storbritannia har vært den største bremseklossen mot sånt i EU, men nå er britene på vei ut i brexit. Dermed kan franske og tyske vyer for mer felleseuropeisk sikkerhet få større gjennomslag.

Konkurranse

– Det viktige er å unngå dobbeltkjøring. NATO har kommandostrukturer som er godt testet og trent gjennom tiår, understreker Stoltenberg overfor pressen i Brussel.

– Vi har alle begrensede ressurser og må sørge for at de brukes best mulig. Dobbeltkjøring vil ikke være en effektiv måte å bruke begrensede ressurser på.

EUs fornyede debatt har uansett vakt bekymring i NATO for at to konkurrerende sikkerhetsstrukturer skal ende med å svekke forsvarsalliansen.

– Det siste Europa trenger nå, er en renasjonalisering av forsvars- og sikkerhetspolitikken. Garantisten mot det er NATO, sier en Brussel-diplomat.

Brexit

Også britenes EU-sjokk kommer til å kreve mye oppmerksomhet på toppmøtet i Warszawa.

Mens Stoltenberg mener brexit bare gjør NATO viktigere, frykter andre at EU-splittelse kan påvirke samholdet også innad i NATO. Enhet og samhold blir derfor mantraet i Warszawa.

Det samholdet trengs mens alliansen gjennomfører det Stoltenberg kaller den største styrkingen av det kollektive forsvaret siden slutten på den kalde krigen.

I Warszawa skal de 28 landene formalisere hvordan fire bataljoner skal utplasseres i Øst-Europa under amerikansk, britisk, tysk og canadisk ledelse. Med det håper NATO å opprette en «rød linje» mot Russland.

Solberg kan komme til å legge fram et norsk bidrag til den tyske bataljonen i Litauen, men det blir eventuelt først bekreftet på toppmøtet.

Moskva

Moskva er slett ikke glad for NATOs «snubletråd» i øst, og alliansen tar også opp en annen vanskelig sak for Russland på toppmøtet. NATO kommer til å erklære det nye rakettskjoldet i Europa for operativt.

Videre skal NATO prøve å finne en løsning på utfordringene sør for Europa.

I stedet for å ta i bruk klassiske militære midler der, blir det i stedet gjort vedtak på toppmøtet om at den internasjonale koalisjonen som kjemper mot IS, vil få lov til å bruke NATOs overvåkingsfly AWACS.

Samtidig flytter NATO opplæringen av irakiske soldater inn i Irak.

(©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen