Svenneprøven venter for Jens Stoltenberg når NATO holder toppmøte i Warszawa fredag og lørdag.

Foto

Ole Martin Wold / NTB scanpix

NATO-eksamen venter for Stoltenberg

Publisert: 4. juli 2016 kl 08.19
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Vel halvannet år inn i en av Europas vanskeligste jobber står svenneprøven for tur for Jens Stoltenberg i NATO.

Han ble kalt et usannsynlig valg som generalsekretær. Uten mye forsvarsbakgrunn ble Jens Stoltenberg i 2014 valgt til å lede verdens mektigste militærallianse i svært krevende tider.

Fredag og lørdag leder han sitt første NATO-toppmøte i en verden han innser ikke er blitt noe tryggere enn da han startet.

– Han har en stø hånd på rattet, er dommen fra Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Denne mannen vil kun bringe katastrofe til verden, mener den russiske forsvarspolitikeren Vladimir Komojedov.

Opprustning

Under Stoltenberg ruster NATO opp igjen for første gang siden den kalde krigen. Men han har fått erfare hvor vanskelig det er å ta grep i en allianse styrt gjennom konsensus.

– Det er en vanskelig jobb. Du har alle disse medlemslandene med alle disse forskjellige synspunktene, og likevel skal alle avgjørelser være enstemmige, sier Judy Dempsey i tankesmia Carnegie Europe.

– Det gjør handlingsrommet begrenset.

Felles vurdering

– En av Stoltenbergs største utfordringer er å meisle ut en felles trusselvurdering i NATO, sier Dempsey om sprikende meninger om hvilken rolle alliansen skal ha i fremtiden.

Stoltenberg viste imidlertid at rask konsensus er mulig da han på to døgn meglet fram enighet om å sende NATO til Egeerhavet.

– I en urolig tid er det helt avgjørende at NATO er samlet og endrer seg for å møte nye utfordringer, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Her har Jens Stoltenberg gjort en viktig jobb for alliansen, og jeg er glad for å ha en leder med forståelse for norske perspektiv.

Vanskelig

Russland anklager NATO for å invitere til våpenkappløp, men i øst har Stoltenberg valgt veien i midten, mener Dempsey om NATO-sjefens mantra om «styrke og dialog».

Svaret mot sør er vanskeligere. Det er ingen appetitt i NATO for å rykke ut med store kampstyrker, så Stoltenberg har måttet lete etter alternativer for å hevde NATOs relevans.

Løsningen er blitt «stabilitetsbygging» og opplæring av lokale styrker i urolige regioner. En løsning som foreløpig har et begrenset omfang og litt uklar gjennomføring og tilslutning.

Lederstil

Mens Komojedov ifølge Russia Today mener Stoltenberg har karakter som en hauk, anser en rekke NATO-diplomater ham som mild i målet.

Spesielt sammenlignet med forgjengeren Anders Fogh Rasmussen, som gjorde det til et «varemerke å være skarp».

Etter at generalsekretærens kontor tidligere gikk under tilnavnet «klinikken», byttet Stoltenberg raskt ut hvite designmøbler med et møtebord for spontan rådslagning.

– Han har en helt annen personlighet. Han er mer forsiktig i det han sier. Kanskje for forsiktig noen ganger, sier Dempsey om hvordan pressekorpset kan sukke over innøvde talepunkter som skal ta hensyn til alle 28 medlemsland.

Usikker

Flere beskriver betydelig bedre stemning i NATOs hovedkvarter og mer humør, men de første månedene blir også beskrevet som usikre.

Flere av landene skal ha lurt på hvor de hadde Stoltenberg, før de så en tryggere NATO-sjef tre fram samtidig som han har skjønt mer av dynamikken og spillet i en komplisert og hierarkisk organisasjon.

– Han var veldig forsiktig de første ni– ti månedene, sier en NATO-diplomat.

– Det tok litt tid, men han er blitt god på å bygge konsensus etter hvert.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen