Foto

Foto Sushi / CC

Når er man en eldre arbeidstaker?

Publisert: 15. november 2016 kl 10.02
Oppdatert: 15. november 2016 kl 10.03

Norsk seniorpolitisk barometer som utarbeides av IPSOS for Senter for Seniorpolitikk slår fast at aldersdiskriminering ikke er et utbredt problem i norsk arbeidsliv.

Ulf Hellstrøm ved Senter for Seniorpolitikk skriver på sin blogg at de er svært opptatt av holdningen blant ledere til seniorer. Et viktig spørsmål er i så måte når man blir ansett som en eldre arbeidstaker. Og på dette punktet er holdningene i ferd med å endres for tiden.

Mens barometeret i flere år viste at ledere oppga stadig høyere alder som grensen for når man blir ansett som eldre, man beveget seg gradvis fra 55 til 60 år, skjedde det en holdningsendring i 2013 og 2014. Nå ligger snittet på 56,1 år.

Ikke motivert av penger

Det går også frem av rapporten at det ikke er penger som motiverer seniorer til å ønske å fortsette i jobb etter fylte 62 år. Argumenter som godt arbeidsmiljø, økt livskvalitet og interessante arbeidsoppgaver veier alle tyngre enn rene finansielle goder.

Rapporten gir også en indikasjon på at den såkalte arbeidslinjen i pensjonsreformen har fungert etter hensikten. Gjennomsnittet ønsker å pensjonere seg når de er rundt 66 år. I 2003 svarte et gjennomsnitt av de spurte at 61 år var en ønsket pensjonsalder.

Regjeringen har hevet aldersgrensene for å delta i arbeidslivet til 72 år. Men fortsatt mener rundt 36 prosent at det ikke bør være en øvre grense for når man må tre ut av arbeidslivet. Samtidig var motstanden mot øvre aldersgrenser var større før. De siste ti årene har andelen som mente det var unødvendig falt jevnt og trutt fra 50 prosent.

Saken fortsetter under annonsen