Administrende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund i møte med Amund Ringdal (18 år) som er lærling i betongfaget ved NCC Constructions på Lysaker. 

Foto
NTB-scanpix.

Næringslivet skriker etter fagskoleutdannede

Publisert: 1. september 2016 kl 11.00
Oppdatert: 1. september 2016 kl 11.00

– Skal flere velge å utdanne seg ved fagskoler må de fremstå som like attraktivt som universiteter og høyskoler, sier Åge Skinstad regiondirektør for innlandet i NHO.

NHO skriver på sine nettsider at om Stortinget mener alvor når de sier at fagskolene skal styrkes, må det sterkere virkemidler til enn det som er lagt frem så langt.

– Flere av våre medlemsbedrifter mener at fagskoleutdannende besitter svært høy kompetanse, og at kombinasjonen av teori og praksis er essensielt for å holde seg oppdatert med utviklingen i industrien, sier Skinstad.

NHOs kompetansebarometer viser at det er et stort behov blant bedriftene i Innlandet for folk både med yrkesfag og fagskoleutdanning.

En solid fagskoleutdanningssektor er en forutsetning for et vellykket yrkesfagløft, fordi fagskolene utgjør en viktig utdannings- og karrierevei for denne yrkesgruppen.

– Derfor er det viktig for oss å synliggjøre behovet for en offensiv fagskolesatsning, fastslår Skinstad.

Fagskolene straffes

Saken fortsetter under annonsen

Fagskolenes fremste oppgave er å tilby oppdaterte studier som møter gjeldende kompetansebehov i arbeids- og næringslivet. Dette betyr jevnlig utvikling av nye studier og fortløpende oppdatering av eksisterende studier.

–I dag straffes de offentlige fagskolene økonomisk når de tilbyr flere studieplasser som et svar på etterspørselen etter denne type utdanning. Sånn kan det ikke være. Det bør innføres en pott med utviklingsmidler for fagskolene, og vi må få på plass en bedre offentlig finansieringsmodell for fagskoleutdanningene, sier Skinstad.

For å kunne svare på fremtidens kompetansebehov bør antallet som velger fagskoleutdanning dobles.

-Skal man få til det må det blant annet være en rett til å gå fra fagskole til universitet/høyskole, og omvendt. I dag er det opp til de enkelte institusjonene om de vil godkjenne fag tatt ved fagskoler.

– I tillegg må fagskolene få større mulighet til å opprette de studiene som arbeidslivet etterspør. Da må det følger med penger og raskere godkjenningsprosesser, sier Skinstad.