Næringslivet forsker og utvikler som aldri før
Målet om at forskning og utvikling i næringslivet skal utgjøre en prosent av BNP, nærmer seg. For bedriftenes forskningsiver øker fortsatt friskt, samtidig som BNP har stagnert.
I 2015 ble det forsket og utviklet i næringslivet for 28,1 milliarder kroner, som er 10 prosent høyere enn sammenliknet med 2014. Totalt sett ble det utført 19500 FoU-årsverk, ifølge SSB. Det betyr at FoU i næringslivet nå utgjør 0,9 prosent av BNP.
Innovative tjenester
Den største økningen er innen tjenesteyting. Det er altså i den enorme gruppen av alt fra konsulenter, advokater og ingeniører til renholdere og restaurantarbeidere det innoveres heftigst for tiden. Fra 2014 til 2015 var veksten her på 14,4 prosent før man justerer for prisvekst. Totalt utgjorde forskningsinnsatsen i sektoren 14,6 milliarder kroner.
Tjenestenæringene skiller seg også ut på andre måter. Mens det innen industri og utvinning av olje og gass er de største selskapene med flere enn 500 ansatte som er forskningslokomotivene, som gjerne har 50 prosent av årsverkene knyttet til forskning, er forskjellene mindre for tjenesteyterne. Faktisk er andelen forskningsårsverk like høyt for bedrifter med 20 til 49 ansatte som i de med over 500.
Sterk økning for mindre foretak
Resultatene for 2015 viser også en klar økning i andelen foretak som utfører FoU, melder SSB. Mens andelen historisk har ligget på 20 prosent, har den nå økt til 25 prosent.
Økningen for de minste kan synes stor, men samsvarer rimelig bra med den kraftige økningen i skattefradragsordningen for FOU, SkatteFUNN, de siste årene, heter det på SSBs sider.
SkatteFUNN er svært populær blant de minste bedriftene, og antallet godkjente søknader til SkatteFUNN har økt med 15 prosent i både 2014 og i 2015. I den samme perioden økte foretakenes budsjetterte FoU-kostnader med nesten 25 prosent.
Trend med innleie
SSB ser at det blir mer og mer utbredt å leie inn arbeidskraft for å utføre FoU i foretaket. Næringslivets kostnader til innleid FoU-personell utgjorde 2,8 milliarder kroner i 2015, som var 36 prosent mer enn i 2014. Innleie er mest vanlig i tjenesteytende næringer.