Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth (t.h.) og næringsminister Monica Mæland er fornøyd med at Innovasjon Norge har klart å håndtere den pågangen som har fulgt omstillingen av norsk næringsliv det siste året. 

Foto

Tom Hansen/Innovasjon Norge.

Miljøteknologi og gründerstøtte på topp hos Innovasjon Norge

Publisert: 5. januar 2016 kl 10.10
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.05

– Vi opplever en enorm interesse for bistand i omstillings- og nyskapingsarbeidet som foregår i Norge nå, både fra gründere og etablert industri og næringsliv, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth i en pressemelding. Også interessen for støtte til grønn omstilling er økende.

Mer nyetablering og omstilling

De foreløpige tallene for 2015 viser samlet sett en økning på 10 prosent i antall innvilgede saker om tilskudd og lån fra Innovasjon Norge til norske bedrifter og etablerere. Omstilling og utvikling av etablerte næringer og bedrifter har den klart største oppmerksomheten, mens rundt regnet en femdel av den samlede støtten går til nyetableringer og gründere, ifølge Innovasjon Norge.

Antallet innvilgede tilsagn om etablerertilskudd til oppstartbedrifter og gründere økte fra 867 i 2014 til 1500 i 2015.

– Regjeringen har signalisert at denne satsingen vil fortsette. Mens det i 2010 var avsatt 50 millioner kroner til etablerertilskudd, vil det i 2016 være hele 340 millioner kroner til norske gründere som vil satse. Det er en syvdobling av midlene til etablerertilskudd som vil komme gründere over hele landet til gode, sier Anita Krohn Traaseth i pressemeldingen.

Omstilling

Innovasjon Norge har som organisasjon også vært gjennom en stor omstilling og effektiviseringsprosess med blant annet ny organisering av hele selskapet, nedbemanning og digitalisering av enkelte tjenester i 2015. Ifølge egen pressemelding har Innovasjon redusert saksbehandlingstiden for etablerertilskudd til gründere fra 60 til 10 dager det siste året.

Saken fortsetter under annonsen

– Første kvartal 2016 kommer vi med den første e-søknaden og MinSide for gründere. Det er fortsatt mye som gjenstår å levere, men vi er på vei, sier Krohn Traaseth.

Grønt skifte

Det har i 2015 også vært stor pågang etter støtte til utvikling av miljøteknologi. I løpet av året er det innvilget 340 millioner kroner fra Miljøteknologiordningen. Fra opprettelsen av denne ordningen i 2010 har bevilgningene vokst fra 140 millioner kroner til 505 millioner kroner i 2016.

Også ordningen med støtte til industrielle og offentlige forsknings- og utviklingskontrakter har i 2015 hatt stor interesse, med en samlet bevilgning på 365 millioner kroner, heter det.