Flyktninger og migranter registrerer seg på den greske øya Lesvos.

Foto

Giorgos Moutafis / Reuters / NTB scanpix

Migrantreturene fra Hellas til Tyrkia i gang

Publisert: 4. april 2016 kl 08.20
Oppdatert: 4. april 2016 kl 08.20

De to første båtene med migranter som skal fraktes til Tyrkia, forlot den greske øya Lesvos mandag morgen, ifølge flere medier.

Totalt ble det forberedt uttransportering av 250 personer mandag. I havnene på Lesvos og Chios ankom migrantene i busser, og fritidsbåter sto klare til å frakte dem over Egeerhavet til kystbyen Dikili.

131 migranter var med på de to første tyrkiskregistrerte ferjene som forlot Lesvos ved soloppgang mandag morgen. Flesteparten av dem om bord var fra Pakistan og Bangladesh, opplyser EUs grensebyrå Frontex' talskvinne Ewa Moncure.

Ifølge VG var det utelukkende unge menn som hadde gått om bord i båtene på Lesvos ved 6-tiden mandag morgen.

Hver migrant ble fulgt av en sivilkledd Frontex-tjenestemann. Gresk opprørspoliti fulgte også med om bord.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

Avtalen mellom EU og Tyrkia

  • Nye migranter og flyktninger som ankommer de greske øyene etter 20. mars, skal i en begrenset periode returneres til Tyrkia. Til gjengjeld skal EU-land hente syriske flyktninger fra Tyrkia. EU har så langt lagt en plan for inntil 72.000 flyktninger.
  • Ifølge kilder i EU-kommisjonen skal returene fra Hellas begynne 4. april.
  • Returene vil skje «i full overensstemmelse med folkeretten og dermed utelukke enhver form for kollektiv utvisning», heter det om hvordan alle asylsøkere skal sikres individuell behandling.
  • I avtalen heter det også at «alle migranter skal beskyttes i henhold til relevante internasjonale standarder».
  • EU står for kostnadene for returene. Det anslås at det trengs mannskap på rundt 4.000 på de greske øyene for å organisere alt.
  • Tyrkias krav innfris på følgende måte: Landet har fått løfter om 3 milliarder euro til de mange flyktningene i landet, og tallet kan utvides med inntil 3 milliarder mer. Det skal åpnes et nytt kapittel i Tyrkias medlemskapsforhandlinger. Og dersom Tyrkia innfrir 72 betingelser, kan landet få visumliberalisering i Schengen innen utgangen av juni.
  • Tyrkia skal iverksette «nødvendige tiltak» for å hindre at det oppstår nye migrasjonsruter.

(©NTB)

Personellmangel

Dermed har de omstridte migrantreturene til Tyrkia startet til planlagt tid.

I henhold til avtalen mellom EU og Tyrkia skal 250 personer fraktes til Tyrkia mandag, og samme antall både tirsdag og onsdag.

Avtalen ble inngått 20. mars, men returene er blitt utsatt blant annet på grunn av Frontex' mannskapsmangel. Frontex har så langt fått bare en tidel av de 2.300 personene som byrået har sagt er nødvendig for å gjennomføre avtalen.

De siste to ukene har drøyt 6.000 migranter ankommet de greske øyene, og ifølge avtalen kan alle disse returneres til Tyrkia. For hver flyktning Tyrkia tar imot i henhold til denne avtalen, skal landet få sende én asylsøker til EU.

Avtalen får kritikk

På øya Chios var det sent søndag kveld sammenstøt mellom innbyggere og opprørspoliti. Innbyggerne protesterte mot uttransporteringen av migrantene.

Avtalen har blitt kritisert av blant annet FN og Amnesty International.

– Dette er første dag av det som vil være en svært vanskelig tid for flyktningrettigheter. Til tross for alvorlige smutthull i lovverket og mangel på tilstrekkelig beskyttelse i Tyrkia, skrider EU fram med en farlig avtale, sier Amnesty Internationals leder i Hellas, Giorgos Kosmopoulos til AP.

– Tyrkia er ikke et trygt tredjeland for flyktninger. EU og greske myndigheter vet dette og har ingen unnskyldning, sier han videre.

 

Saken fortsetter under annonsen