Mens kona forvaltet statens eierskap i DNB, hamstret mannen aksjer for Odin.
I en serie artikler i Klassekampen løftes problematikken rundt forvaltningen av det statlige eierskapet og at ansatte selv kjøper og selger aksjer, eller at deres nærstående gjør det samme. Ifølge avisen jobber Kommunal- og moderniseringsdepartementet for tiden med et nytt regelverk på området.
Avdelingsdirektør i Næringsdepartementets eierskapsavdeling, Hege Sjo, som er gift med tildligere Odin-forvalter Jarle Sjo, er et ferskt eksempel på praksisen. Ifølge Klassekampen har Jarle Sjo kjøpt DNB-aksjer for Odin for 280 millioner kroner, mens kona hadde oversikt over statens eierskap av DNB.
Spørsmålet er hvor problematisk dette er. Ifølge finansprofessor ved NHH, Thore Johnsen, kan det raskt oppstå kryssende interesser, selv om han vektlegger at han regner med at de har håndtert dette formelt riktig.
– Dette er et klassisk opplegg for innsidehandel. Hun kan i tillegg ha fått priviligert adgang til informasjon som ikke er offentlig tilgjengelig. Da kan det oppstå problemer for ektemannen. Det er mange måter man kan få informasjon fra sin kone på, bevisst eller ubevisst. Som forvalter av andres penger må man passe på å ikke handle på bakgrunn av innsideinformasjon, sier Johnsen til avisen.
Eivind Smith peker på at dagens regelverk åpner for praksisen.
– Ansettelsesforholdet gir ikke grunnlag for å stille krav til hva folk kan foreta seg. Samtidig er det helt avgjørende for tilliten til sentrale statsfunksjoner at man sikrer åpenhet om slike forhold som det her er tale om, og at arbeidet i forvaltningsapparatet blir innrettet slik at det ikke utsetter fellesskapets midler for tap eller skaper en utilbørlig fordel for andre, i dette tilfelle den ansattes nærmeste familie, sier han til Klassekampen.