Menneskers økte «fotavtrykk» på landjorda skaper bekymring
Studien som kartlegger menneskets fotavtrykk for 1993 og 2009 er gjennomført av skogforsker Oscar Venter ved University of Northern British Columbia.
Menneskers fotavtrykk er merkbart på tre fjerdedeler av landjorda, utenom Antarktis.
Studien kartlegger de enorme utfordringene en har med å oppnå økt sosioøkonomisk vekst uten utbredt forringelse av miljøet, skriver Cicero – sentrer for klimaforskning.
Årsakene til det økte fotavtrykket er folketetthet, veier og dyrket mark.
De områdene som er minst berørt av det menneskelige fotavtrykket finner en bare ved de nordlige breddegrader, i noen ørkener og noen deler av regnskogen i Amazonas og Kongo.
Avtakende fotavtrykk i rike land
I perioden mellom 1993 og 2009 har jordas befolkning øky med 23 prosent og verdensøkonomien med 153 prosent. Menneskenes fotavtrykk har i samme periode økt md 9 prosent.
«Det gir grunn til bekymring at trykket er intenst og økende i mange områder med høg biodiversitet».
Den globale, urbane befolkningen har økt med 65 millioner mennesker årlig de siste 30 årene. I løpet av de neste to årene vil to milliarder flere mennesker bo i byer på verdensbasis
Skogforskeren og hans medarbeidere finner det imidlertid oppløftende at noen land har et avtakende fotavtrykk. Dette gjeler de rikeste landende der det er streng kontroll med korrupsjon.
En ny epoke
Det er ikke tvil om at menneskene påvirker svært store deler av jorda. Av den grunn har mange forskere begynt å omtale nåtidens epoke som «antropocen».
Les også: 10 geopolitiske spådommer for 2016
Forslaget om overgangen til en ny epoke fra holocen er begrunnet med de omfattende endringene av jordens overflate som skyldes menneskelig aktivitet, særlig i tiden etter den industrielle revolusjon.
Statsbudsjettet: – Regjeringen tåkelegger klimapolitikken
Påvirkningen fra mennesker viser seg gjerne i forringelse av miljøet som ved tilbakegang i bestander eller tap av arter.