Styreleder i Kongsberg Gruppen Finn Jebsen (t.v) og administrerende direktør Walter Qvam under en pressekonferanse i 2014, etter at selskapet ble siktet for grov korrupsjon i forbindelse med leveranser til Romania.

Foto
Cornelius Poppe/NTB Scanpix

- Usunt å forsøke å ordne opp selv

Publisert: 17. august 2016 kl 10.28
Oppdatert: 19. august 2016 kl 09.08

Tirsdag kveld skrev Dagens Næringsliv at korrupsjonssaken mot Kongsberg Gruppen henlegges, og at Økokrim i stedet tar ut tiltale mot tidligere salgssjef Dag Tore Sekkelsten.

Sekkelsten, som var salgssjef for Kongsberg Defence & Aerospace, skal ha drevet med ”tapping” av minst 180 millioner kroner fra kontrakter på kommunikasjonsutstyr.

Siktelsen mot det statlige selskapet, som nå er henlagt, dreide seg om grov korrupsjon i Romania. Økokrim siktet Kongsberg Gruppen i 2014 for mistanker om korrupsjon knyttet til salg av kommunikasjonsutstyr til rumenske myndigheter i perioden 1999-2008. Leveransene var verdt totalt 1,4 milliarder kroner.

Hadde gransket

Kongsberg Gruppen hadde allerede i 2013 gransket saken. Granskerne i revisjonsselskapet PwC fant millionoverføringer til Romania. Men styret ble ikke informert, og heller ikke Økokrim fikk se rapporten.

Styreleder i Kongsberg gruppen Finn Jebsen sier til Dagens Næringsliv at selskapet vurderte å gå til Økokrim, men mente det var forsvarlig å la være.

Kaare Frydenberg, tidligere Posten-sjef og medlem og leder i flere styrer, stusser på at ledelsen lot være å melde saken til Økokrim. 

Saken fortsetter under annonsen

- Det er usunt å forsøke å ordne opp selv. Det eneste riktige hadde vært å gå til myndighetene. Slik kunne Kongsberg Gruppen markere nulltolleranse for slike forhold internt, sier han.

Fakta:

  • Økokrim mener Dag Tore Sekkelsten, salgsjef for Øst-Europa i Kongsberg Defence & Aerospace, betalte 180 millioner kroner til agenter og underleverandører i Romania, blant dem en rumensk general og en tidligere visedirektør i det rumenske innenriksdepartementet.
  • Kongsberg Gruppen ble siktet for grov korrupsjon allerede i 2014. Mistanken knyttet seg da til leveranse av kommunikasjonsutstyr til rumenske myndigheter fra 1999-2008, for 1,4 milliarder kroner.
  • Økokrim henla siktelsen, og tok i stedet ut siktelse mot Dag Tore Sekkelsten for grovt økonomisk utroskap, hvitvasking og grov skatteunndragelse.

(Kilde: Økokrim/DN)

- Ser ikke bra ut

- Det hadde vært interessant å se den granskingsrapporten, sier Nina Søreide, professor ved Norges Handelshøyskole i Bergen (NHH) og korrupsjonsforsker.

Hun skulle gjerne sett hva granskernes konklusjon i lys av Økokrims tiltale.

Søreide peker på at det er vanskelig å bevise korrupsjon og økonomisk utroskap, og at ingen er dømt i denne saken.

Men det ser ikke bra ut. Man tapper ikke et selskap for så mange millioner uten at det merkes. Vi vet ikke hva som har skjedd her, og selskapet er ikke tiltalt, men flere aspekter ved saken tilsier at det ligger mer i dette enn én leders underslag, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Belastet bransje

Korrupsjonsforskeren forteller at våpenindustrien er en bransje forbundet med høy korrupsjonsrisiko.

- Mye av handelen er unntatt fra offentlig innsyn, det er vanskelig å vite hvem som er involvert i hvilke innkjøpsprosesser, og det er også korrupsjonsrisiko knyttet til gjenkjøpsavtaler. Dermed er det også vanskelig for både forskere og etterforskere å kartlegge og vite hva som foregår.

Romania regnes som et skatteparadis og er et land som, ifølge Søreide, er bealstet med korrupsjon. På Transparency Internationals landoversikt rangeres Romania som nummer 58 på listen over land med mest korrupsjon i verden. Norge ligger på delt 5. plass med Nederland.