Måling av ansattes følelser: Kan smilefjes gi bedre organisasjonskultur?
Langsiktig kartlegging av ansattes følelser på jobb kan bidra til en positiv endring av organisasjonskulturen, viser amerikansk forskning. Kartleggingen har også betenkelige sider, hevder ekspertene Dagens Perspektiv har snakket med.
I USA stempler ikke alle ansatte ut på vanlig måte lenger. I stadig flere bedrifter er det siste de ansatte gjør, når de går hjem fra jobb, å registrere hvordan de føler seg – der og da. Det gjør de ved hjelp av såkalte emojis. Smilefjesene blir omhyggelig registrert og analysert over en lang periode, og skal bidra til at ledelsen får kunnskap om organisasjonens følelsemessige status. Med denne kunnskapen under beltet skal ledelsen være rustet til både å kultivere og påvirke de ansatte i riktig retning, ifølge artikkelen Manage Your Emotional Culture i Harvard Business Review.
– Etisk gråsone
Hva kan en langsiktig følelseskartlegging av ansatte lede til? Er det en gimmick, eller har det en reell verdi i forhold til faktisk å tilegne seg verdifull kunnskap til å endre organisasjonskultur? Coach, mentor og lederutvikler Jan Wiese mener de ansatte må ha lov til å verne om sitt følelsesliv.
– Underliggende – på ett eller annet nivå – vil de fleste oppleve at dette handler om enkeltmenneskenes integritet. Det handler om etikk. Hvor mye kan en arbeidsgiver forlange å få vite om hva den enkelte føler? En medarbeider må ha lov til – med retten på sin side – å holde tilbake informasjon om sitt følelsesliv. Likevel vil de ansatte kunne oppleve et dilemma her. Det kan føre til at de vil kunne lyve eller bare rapportere helt tilfeldig. Og de har etikken på sin side, sier Wiese.
Han påpeker at problemet er – som så ofte med målingssystemer – at feilmarginene blir for store.
– Det gjelder særlig når problemene tårner seg opp på akkurat det området man forsøker å analysere, utdyper han.
Les mer:
Kartlegging: – Det holder ikke med et klikk på et smilefjes
Faksimile fra NIko Niko
Forplikter seg
Forskerne Sigal Barsade og Olivia A. O’Neill, som står bak artikkelen i Harvard Business Review, skriver at forskning viser at følelser influerer ansattes forpliktelse, kreativitet, beslutningstaking, arbeidskvalitet og sannsynligheten for å bli værende i bedriften. De forteller at effektene er klare på bunnlinjen. Derfor er det viktig å kartlegge og styre folks følelser like bevisst som du forholder deg til deres tankesett.
Wiese er enig i at kunnskap om de ansattes følelser er en viktig del av ledelse.
– Følelser er en betydelig del av beslutningsapparatet, i stort og smått. Å vite mer om ansattes følelsesmessige tilstand er åpenbart en betydelig del av ledelse. Lederes EQ er et stort tema som handler om akkurat det. Engasjement gir stort sett økt produktivitet og bedre bunnlinje, sier han.
Idet du har oversikt over din organisasjons emosjonelle kultur, kan du forme den på ulike måter. Du kan konkret si hvilke følelser som vil hjelpe organisasjonen å vokse, kanalisere følelsene som folk innehar og uttrykker naturlig, og kultivere følelsene du ønsker å beholde gjennom emosjonell smitte og gjennom kraften av godt skuespill, hevder artikkelforfatterne.
Wiese er enig i at kulturen i en organisasjon kan styres gjennom en positiv forsterking av ønsket atferd.
– Jeg er enig i prinsippet. Kultur kan styres gjennom positiv forsterkning av de gode tendensene som undersøkelsene viser. Det vil fungere der man har ledere som forstår et slikt spill – det vil si at de kan samtale og være rollemodeller for ønskede verdier og riktig adferd. Man bør få med seg lederne, og helst noen av medarbeidener som er gode på relasjoner. I tillegg må man ha fortståelse av hva følelser er, og hvordan de kan endres. Først da kan kulturen ta nye retninger, sier han.
«Hvor mye kan en arbeidsgiver forlange å få vite om hva den enkelte føler?»
Han presiserer at det kreves mer enn HR-avdelinger med gode analyser eller en mekanistisk tilnærming.
– Noen organisasjoner har nok en type medarbeidere som lar seg styre ved hjelp av enkle betingingsmekanismer som lønn og holdningskampanjer. Men de fleste jeg kjenner til trenger flere gode ledere med emosjonell intelligens , sier han.
Ifølge Wiese er det grunnleggende problemet at ledere ofte ikke har forståelse eller mangler en radar for å identifisere kulturtrekkene.
– Software kan ikke erstatte svak ledelse. Fremfor å bruke tid på big data, vil jeg heller anbefale organisasjonene å satse på lederes empati, kulturforståelse og samtaleferdigheter, understreker han.
Følelseskultur
Ifølge forskerne Barsade og O’Neill har stadig flere amerikanske bedrifter begynt med å inkludere følelser i sine ledelsesprinsipper. Selskaper som PepsiCo, Southwest Airlines, Whole Foods Market, The Container Store og Zappos har alle inkludert «kjærlighet og omtanke» i sine company values. På samme måte har bedrifter som C&S Wholesale Grocers, Camden property Trust, Cisco Finance, Ubiquity og Vail Resorts – sammen med en rekke gründerbedrifter – listet opp ordet «moro» som avgjørende for sin suksess.
– Et tegn i tiden
Med stadig bedre teknologi, er det som forventet at ansatte blir registrert og kartlagt. Bedriftene må imidlertid unngå å komme på kant med de ansatte og fagforeninger når de skal innhente data om sine ansatte, mener professor ved BI, Stig Berge Matthiesen.
Såkalte Diary Studies har blitt stadig mer vanlige i bedrifter og i forskningsøyemed. Mer data om de ansatte kan blant annet forhindre økt fluktuasjon, slik at for eksempel en uønsket tendens kan bremses, forteller Matthiesen.
– Det er bare naturlig at det går denne veien, med dagens og fremtidens teknologi. Det er et tegn i tiden. Arbeidsgiver får data om varige tendenser, og kan på bakgrunn av dette få innblikk i et mønstre som danner seg, sier han.
Kan være krevende
Generelt sett kan imidlertid en kvalitativ kartlegging være tidsmessig krevende for bedriften. Man må også være påpasselig med å unngå at de ansatte føler kartleggingen som overvåking.
– Men da snakker vi om kvalitative kartlegginger, der hensikten er utviklingsarbeid. Det innebærer også samtaler og andre typer registreringer, sier han.
Matthiesen forteller at det er ikke uvanlig i dag at ansatte går rundt med en beeper på seg. Likevel kan denne utviklingen oppleves som en knyttneve i silkehanske, mener han:
– Du kan risikere at de ansatte ikke vil oppgi hvordan de egentlig føler seg når alt de gjør er å trykke på et smilefjes. I psykologien har vi begrepet sosial elskverdighet. Mange ansatte vil nok prøve å gi det beste inntrykket av seg selv, fremfor det korrekte, til sine ledere, utdyper han.
Vær varsom
Stig Berge Matthiesen advarer ledere mot å starte prosesser som bidrar til at de ansatte føler seg unødig overvåket.
– Man bør unngå å sette i gang prosesser som fører til for store inngrep i de ansattes arbeidshverdag. Det må ikke gå ut over friheten deres. Skjer dette, er fagforeningene raskt på banen. Det kan bli krevende for alle parter, sier han.
Matthiesen tror imidlertid at utnyttelsen av teknologien i arbeidet med å måle ansatte har kommet for å bli.
– Med den nye teknologien er det enkelt å måle de ansatte på ulike måter. De ansatte bruker liknenede app-er uansett. De holder seg oppdatert, og derfor vil nok ikke overgangen bli spesielt brå for dem, poengterer han.