Leder av Advokatforeningen, Jens Johan Hjort, vil ha ny advokatlov på plass så fort som mulig.

Foto
Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Rettssikkerhet

– Må vedta lov mot dårlige advokater

Publisert: 17. november 2016 kl 09.40
Oppdatert: 16. november 2021 kl 18.44

Hjort skriver i et innlegg i Dagens Næringsliv at den nye Advokatloven vil gi et tilsyns- og disiplinærsystem som kan reagere raskere og strengere mot advokater som ikke lever opp til de kvaliteter som advokatbevillingen lover publikum.

Problemet for vanlige folk, er at de ikke har evnen til å skille mellom det store flertallet av advokater som leverer gode juridiske tjenester og de få som ikke gjør det. I tillegg er det utfordrende å evaluere advokatens arbeid underveis samt kostnadene som påløper.

Hjort ønsker at det skal være trygt for alle å gå til advokat. Derfor må det stilles høye krav enhver som tildeles advokatbevilling. Advokater med moralske og kompetansemessige mangler må settes ut av spill.

I 2015 var det 8000 advokater i Norge. Bare 20 bevillinger ble tilbakekalt.

Hjort peker på at Norge ikke har en samlet advokatlov som regulerer disse forholdene i dag.

I justisministerens skuff ligger imidlertid NOU 2015:3 Advokaten i samfunnet – Lov om advokater og andre som yter rettslig bistand. Forslaget har som mål blant annet å sikre advokaternes hederlighet og integritet, og at de tjenestene som advokater leverer er av tilstrekkelig kvalitet.

– Jeg oppfordrer justisminister Anders Anundsen til  å ta lovforslaget opp av skuffen nå. Hvis ikke, skuffer han ikke bar meg. Han skuffer det rettssøkende publikum, samfunnet som sådan og det store flertall av hederlige, kompetente og hardtarbeidende advokater, skriver Hiort.

Saken fortsetter under annonsen