Norsk Industris forhandlingsleder Stein-Lier Hansen (t.v.) og Fellesforbundets Jørn Eggum kom søndag til enighet i årets hovedoppgjør, et halvt døgn på overtid. 

Foto

NTB-scanpix.

Lønnsoppgjøret for frontfagene: Enighet et halv døgn på overtid

Publisert: 3. april 2016 kl 18.57
Oppdatert: 3. april 2016 kl 18.57

Først et halvt døgn på overtid ble arbeidstakere og arbeidsgivere enige om en avtale søndag. De avverget dermed en storstreik i industrien.

Det vanskelige pensjonsspørsmålet ble i sluttfasen av oppgjøret i det såkalte frontfaget løftet ut av forhandlingene og skal nå utredes nærmere.

I tillegg har regjeringen forpliktet seg til å foreslå for Stortinget at permitteringstiden utvides fra 30 til 52 uker.

– Den foreliggende løsningen hadde ikke vært mulig uten det trepartssamarbeidet som er i landet vårt. Og definitivt ikke med det innholdet løsningen har fått, slo riksmekler Nils Dalseide fast da han presenterte løsningen søndag.

Økonomisk ble oppgjøret som ventet magert, med null kroner i generelt tillegg.

Les mer om riklsmekler Dalseide: Sindig hallingdøl

Dette er Norsk Industri og Fellesforbundet blitt enige om

  • Pensjonsspørsmålet blir nå overlatt til en utredning i regi av regjeringen i samarbeid med partene i arbeidslivet
  • Regjeringen forpliktet seg også til å foreslå for Stortinget at permitteringstiden utvides fra 30 til 52 uker
  • Økonomisk ble oppgjøret som ventet magert, med null kroner i generelt tillegg
  • Resultatet av overheng, tekniske endringer og forventet glidning gir en generell årslønnsvekst på 2,4 prosent. Det betyr i realiteten av kjøpekraften blir noenlunde opprettholdt
  • I tillegg får lavtlønte innen tekstilindustrien et lønnstillegg på 2 kroner
  • Oppgjøret går nå til uravstemning blant Fellesforbundets medlemmer. Den avsluttes 29. april
  • Medlemmer i Norsk Industri som ønsker å forkaste meklingsforslaget, må gi skriftlig melding om dette innen 15. april
Saken fortsetter under annonsen

Skal utrede

Pensjonsspørsmålet blir nå overlatt til en utredning basert på Fellesforbundet og Norsk Industris forslag om pensjonskonto, i regi av regjeringen og i samarbeid med partene i arbeidslivet.

– Vi har fått regjeringen med på en utredning som vil sette fart i arbeidet med å gi en bedre tjenestepensjon i privat sektor, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

– Utredningen skal omhandle opptjening av pensjon fra første tjente krone, ved jobbytte og stillingsbrøk, sier han.

NHO-forbundet Norsk Industris forhandlingsleder Stein Lier-Hansen roser regjeringen for «konstruktiv medvirkning».

– På pensjon sto vi så langt fra hverandre. Vi kunne aldri ha imøtekommet krav om tariffesting eller brede, kollektive ordninger, sier Lier-Hansen til NTB.

Han er «veldig fornøyd med» at myndighetene nå skal se på en videreutvikling av den modellen Fellesforbundet og Norsk Industri er enige om, med en privat pensjonskonto.

Saken fortsetter under annonsen

2,4 prosent

Som ventet ble oppgjøret magert i kroner og øre. Norsk økonomi er inne i en vanskelig periode, med svak vekst, oljenedtur og økende ledighet.

– Vi unngår nok en gang å gi et sentralt tarifftillegg generelt, sier Lier-Hansen.

På tross av null i sentralt tillegg, blir resultatet av overheng, tekniske endringer og forventet glidning en årslønnsvekst på 2,4 prosent. Det betyr i realiteten av kjøpekraften blir noenlunde opprettholdt.

Eggum viste til at norske tekstilarbeidere i det minste har fått et løft.

– Det blir ikke gitt noe generelt tillegg, men derimot et lønnstillegg på 2 kroner for teko-delen, sier han.

Skal godkjennes

Saken fortsetter under annonsen

Oppgjøret går nå til uravstemning blant Fellesforbundets medlemmer. Den avsluttes 29. april. Eggum er trygg på tilslutning fra både hans eget forbund og LO sentralt.

– Det anbefalte meklingsforslaget mellom Fellesforbundet og Norsk Industri innfrir på en god måte hovedkravene som ble vedtatt i LOs representantskap, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

LO-sekretariatet skulle drøfte oppgjøret søndag kveld.

Medlemmer i Norsk Industri som ønsker å forkaste meklingsforslaget, må gi skriftlig melding om dette innen 15. april. 

Utvidet permisjonstid

I forbindelse med årets lønnsoppgjør i frontfaget sendte partene, Fellesforbundet og Norsk Industri, et felles brev til statsminister Erna Solberg (H) og ba om endringer i permitteringsordningen.

Det gjør at egjeringen nå vil foreslå for Stortinget å utvide permitteringstiden fra 30 til 52 uker.

Saken fortsetter under annonsen

– I et trepartssamarbeid, som er viktig, må alle gi og ta, og regjeringen har vært opptatt av å bidra til å få oppgjøret i havn. Partene har selv spilt inn to ønsker. Det ene går ut på å utrede pensjonsspørsmålet videre og det andre er å utvide antall permitteringsuker, og vi har imøtekommet dem på de punktene, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringens forslag om å utvide permitteringsordningen burde kommet tidligere.

– Det er positivt nå det først skjer, men det kommer litt for sent, sier Støre til NTB.

– Det er helt tydelig at det er motvillig, for både Erna Solberg og Siv Jensen var for inntil kort tid siden mot det, legger han til.

Overfor pressen avviser Hauglie at regjeringen går imot sin egen politikk for å få lønnsoppgjøret i frontfaget i havn.

– Det har vært så ulike signaler ute blant arbeidstaker og arbeidsgiverorganisasjoner om hva som nå er ønskelig. Noen ønsker å utvide permitteringsreglene, mens andre sier at man ikke skal gjøre det fordi det er etterspørsel etter arbeidskraft andre steder. Vi har vært opptatt av å balansere de to ulike hensynene, sier Hauglie.

Revidert

Saken fortsetter under annonsen

Det er i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2016 at regjeringen vil foreslå for Stortinget å utvide permitteringsordningen slik at den samlede perioden blir 52 uker.

Forslaget innebærer at arbeidsgiver må betale for permitteringen ytterligere én uke, til sammen tre uker, mens staten betaler dagpenger i 19 uker mer enn i dag.

Hauglie kan ikke si noe om hva den nye ordningen vil koste.

– Tallene får vi komme tilbake til, men vi mener at dette kommer til å bli bra for alle parter. Vi har unngått storstreik i frontfaget, og det har vært viktig for oss i den situasjonen vi er i nå med tanke på økonomi og økende arbeidsledighet, sier hun.

Pensjon

I sluttfasen av meklingen i hovedoppgjøret ble det vanskelige spørsmålet om pensjon overlatt til en utredning i regi av regjeringen og i samarbeid med partene i arbeidslivet, opplyser Norsk Industri.

Arbeidsminister Hauglie kunne søndag ikke svare på hvor lang tid en slik utredning av behovet for endringer i pensjonsordningene i privat sektor ville ta.

– Nå er det først en utredning, så får vi se etter hvert hva som blir det eventuelle lovarbeidet som følge av utredningen, men konklusjonen er for tidlig å komme med nå, sier Hauglie. 


«Den foreliggende løsningen hadde ikke vært mulig uten det trepartssamarbeidet som er i landet vårt»
Nils Daleide, Riksmekler

NHO-sjefen og LO-lederen fornøyd

NHO-sjef Kristin Skogen Lund er godt fornøyd etter at partene i frontfaget søndag ble enige om en lønnsvekst på 2,4 prosent. Hun mener partene har vist ansvar.

– Jeg er fornøyd med at Norsk Industri og Fellesforbundet er blitt enige i frontfagsoppgjøret. Rammen for årslønnsveksten i 2016 er på 2,4 prosent. Det er ansvarlig, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

Men Skogen Lund understreker at de nå forventer at medlemmene skal følge opp med lokale oppgjør innenfor disse rammene.

– Med den situasjonen vi har på arbeidsmarkedet og i norsk økonomi nå, vil et ytterst moderat oppgjør støtte opp under å utvikle eksisterende næringer og etablere nye vekstområder i næringslivet, sier NHO-sjefen

 LO-leder Gerd Kristiansen er også glad for at partene i hovedoppgjøret kom fram til enighet. Hun mener Fellesforbundet har fått et godt resultat i meklingen med Norsk Industri.

– Det anbefalte meklingsforslaget mellom Fellesforbundet og Norsk Industri innfrir på en god måte hovedkravene som ble vedtatt i LOs representantskap. Partene har kommet til enighet om vanskelige prinsipielle spørsmål, og unngått streik i krevende tider. Det står det respekt av, sier LO-leder Kristiansen.

–Nå må andre følge opp

Direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne-Kari Bratten, mener alle andre tariffområder må holde seg til rammene som ble satt i frontfagsoppgjøret søndag.

– Med tanke på utfordringene vi nå har i norsk økonomi, samfunns- og arbeidsliv, er det viktigere enn noen gang, sier Bratten i en kommentar til oppgjøret.

– Nå må denne normen lojalt følges opp i Staten og KS og i de etterfølgende forhandlingene i privat sektor, sier Bratten.

Bratten er positiv til at partene i frontfaget har også bedt regjeringen utrede endringer i pensjonslovgivningen som muliggjør individuell pensjonskonto. Hun mener man bør se på samme løsning både for privat og offentlig sektor.