Ved å bruke humor kan ledere gjøre bedriften mer lønnsom, mener begeistringsrådgiver.

Foto

Meredith Hunter CC

– For mye alvor på norske arbeidsplasser

Publisert: 8. desember 2016 kl 09.25
Oppdatert: 8. desember 2016 kl 09.40

– Sans for humor hjelper oss å mestre stress, frustrasjoner, ubehag og andre daglige problemer. Når livet blir krevende, vondt og vanskelig, kan vi bruke humor til å skape distanse, forteller Jon Morten Melhus.

Melhus har ledererfaring blant annet fra Den Norske Opera, Radio 1 og «Mor i Brøstet». Nå driver han selskapet Humor & Lønnsomhet, og trener ledere i å skape mer begeistring på jobben.

Senker sykefraværet

Han har skrevet boka «Latterlig lønnsomt», som konkluderer med at humor på arbeidsplassen er viktig. Det reduserer sykefravær, øker trivselen og kan øke lønnsomheten.

– Humor øker prestasjonsnivå og evnen til å ta til seg ny læring. Humor reduserer også turnover siden folk er lojale i en organisasjon hvor det er morsomt og hyggelig. Vi ser også at humor øker innovasjon og kreativitet, sier Melhus i et intervju med Lederne.

For mye alvor

Melhus syns det er for mye alvor i norske virksomheter. Ifølge forfatteren er det mulig å bruke humor, og samtidig være profesjonell. Man skal ikke tulle med nedbemanning og omorganisering, og ha respekt for medarbeiderne.

Saken fortsetter under annonsen

– Men det er hvordan du har det i hverdagen, hvordan du takler den, som bestemmer hvordan du takler ting når det drar seg til og blir krevende. Selv begravelsesbyråer bruker humor, sier Melhus.

Humor øker evnen til å takle kriser, problemer og usikkerhet, mener han.

Ni måter å bruke humor på arbeidsplassen

 

  • Bruk tid på å skape engasjement hos medarbeiderne. Start mandagsmøte med litt musikk, for eksempel.
  • Lag en quiz når økonomiske resultatene skal presenteres, hvor kollegaene kan gjette på bedriftens regnskapstall, i stedet for å presentere et kjedelig excel-ark.
  • Arranger «Ringe de vanskelige kundene-onsdag» og snakk om utfordringene i felleskap etterpå – med en humoristisk tone.
  • La alle medarbeiderne invitere til foreldremøte. Alle ansatte tar med foreldrene på jobben en ettermiddag, for å vise hva man holder på med og å skape forståelse og bånd til familiene. Sjefen håndhilser på alle i døren.
  • Arranger «Gi komplimenter»-dagen. Alle skal gi fem komplimenter i løpet av dagen, også lederen.
  • En varm sommerdag går sjefen rundt og deler ut is til hete kolleger.
  • Lederne byr på seg selv og inviterer til frokost, med spennende eller viktig informasjon fra ledergruppen. Munter premie til dem som kommer først – og sist.
  • Er det faglige temaer lederen ikke er så sterk på, bør han/hun ikke forsøke å skjule det bak selvhøytidelighet, men heller bruke selvironi, som skaper mer tillit og fellesskapsfølelse.
  • Er det krevende tider og store utfordringer, forsøk å bruke galgenhumor fremfor å spre usikkerhet og angst. Myten om at medarbeiderne yter mer når de er engstelige for å miste jobben – er en myte.

Kilde: Lederne/Melhus