LOs andre nestleder, Hans-Christian Gabrielsen, ønsker å styrke arbeidslivsjournalistikken ved å dele ut 19 millioner til Klassekampen og Dagsavisen.

Foto
Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

LO vil styrke arbeidslivsjournalistikken

Publisert: 22. november 2016 kl 08.39
Oppdatert: 22. november 2016 kl 10.52

LO skriver i en pressemelding at organisasjonen bevilger 19 millioner for å styrke arbeidslivsjournalistikken.

– Etter anbefaling fra LOs Medieutvalg har LO-sekretariatet i dag vedtatt å bevilge 9 millioner til Klassekampen og 10 millioner til Dagsavisen. God journalistikk er viktigere enn noen gang for et opplyst offentlig ordskifte. LO har historisk sett spilt en viktig rolle for bredden i norske medier, som vi nå fører videre, sier LOs 2. nestleder og leder av LOs Medieutvalg Hans-Christian Gabrielsen.

Han mener dette vil være et positivt bidrag til å løfte og styrke den journalistiske dekningen av arbeidslivet i begge avisene, noe han kjenner et særlig ansvar for. Samtidig påpeker han at vedtaket følger opp ambisjonene i LOs formålsparagraf om å sikre en sterk arbeiderpresse og betydningen av et mediemangfold for å sikre det demokratiske ordskiftet og meningsbrytning.

Vil ikke eie

– Både Klassekampen og Dagsavisen har over lengre tid også hatt en positiv satsing med bred og god dekning innen arbeidslivsspørsmål, politikk, næringsliv og fagbevegelsen. Vi ønsker å bidra økonomisk til å videreutvikle denne satsingen, gjennom konkrete mediebidrag, ikke aksjekjøp. Gjennom vedtaket i LO-sekretariatet anerkjenner vi også den viktige rollen begge avisene spiller i det norske medielandskapet, understreker Hans-Christian Gabrielsen.

I høst kjøpte også LO Media Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) fra Amedia. Dette var en bevisst satsing innen arbeidslivsjournalistikken. I vedtaket fra LO-sekretariatet forutsettes det at det skal utvikles et samarbeid om stoffutveksling mellom ANB og avisene.

– Endrede medievaner blant LOs medlemmer og i opinionen forutsetter en sterkere digital tilstedeværelse og samordning av eksisterende ressurser framover. Vi skal legge opp til en offensiv satsning. Men vi må også erkjenne at tiltak må legges om for å skape rom for nysatsning på andre områder, understreker Gabrielsen.

Saken fortsetter under annonsen

Ingen bindinger

– Det er ingen strings attached. Det er ikke noe krav om å drive LO-vennlig journalistikk, sier Klassekampens sjefredaktør, Bjørgulv Braanen, til Journalisten.

Dette tror ikke mediepolitiske talsmann i Frp, Ib Thomsen, noe på, skriver NTB.

– Åpenbart at pengene vil legge føringer på journalistikken – «no strings» argumentet er latterlig naivt – det vil heve terskelen for å skrive kritisk om LO, Arbeiderpartiet og arbeiderbevegelsen generelt, sier Thomsen.

Bør miste pressestøtten

Dersom avisene takker ja til pengene, mener Thomsen at pressestøtten til disse avisene bør opphøre.

– Dette er en snikinnføring av partipressen – vi sluttet med partipressesystemet i Norge nettopp for å sikre objektiv og uavhengig journalistikk. LO vil tilbake til tiden hvor Akersgata helt og holdent var partienes propagandakontorer, sier han videre til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

Nylig kjøpte LO Media Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) fra Amedia. Vedtaket fra LO-sekretariatet forutsetter at det skal utvikles et samarbeid om stoffutveksling mellom ANB og avisene.