Det LO Stat kaller «krigserklæring», kaller statlige arbeidsgivere «samordning»
Det er overfor Frifagbevegelse.no at LO Stat-leder Tone Rønoldtangen lufter sin frustrasjon. I forrige uke overleverte et interimsråd bestående av en rekke ledere fra offentlige virksomheter, inkludert både forsvarssjefen og SSB-direktøren, sin anbefaling om et felles arbeidsgiverråd
Innstillingen ble utarbeidet etter en forespørsel fra kommunal- og moderniseringsminister (KMD) Jan Tore Sanner. Ved overlevering av innstillingen slo han fast at det videre arbeidet med dette ville gå «raskt og effektivt», og at han var glad for interimsrådets konklusjoner.
– Dette rådet er nedsatt for å gi arbeidsgiverne mer makt. Jeg oppfatter det som en krigserklæring, sier Rønoldtangen til nettsiden, og viser spesielt til interimsrådets ønske om en gjennomgang av statsansattes særregler i arbeidsmiljøloven, mer lokal forhandlingsmakt til arbeidsgiveren, og en ny vurdering av det statlige tariffområdet - som har stått uforandret siden 1980.
Interimsrådet, som ble ledet av avtroppende direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svendsen, anbefalte også statsråden til å legge rådets sekretariatet til Difi, og ikke til det LO Stat mener er deres «naturlige motpart», nemlig KMDs arbeidsgiverpolitiske avdeling.
En styrking av denne avdelingen ville være en bedre løsning enn et eget arbeidsgiverråd, mener Rønoldtangen. Hun legger seg med det på samme linje som leder for Norsk Tjenestemannslag (NTL), John Leirvaag.
Arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne er imidlertid positive til et arbeidsgiverråd, og sier at et slikt råd både kan bidra til å gjøre statlige arbeidsplasser mer konkurransedyktige og attraktive.
Samordning - ikke krigserklæring
Under overrekkelsen av innstillingen i forrige uke fortalte Finboe Svendsen at hun hadde møtt flere fra blant annet NTL, og oppfattet ikke deres holdning til et eget arbeidsgiverråd som negativ.
– Dette er ikke en krigserklæring, men et ønske om at arbeidsgivere i staten skal opptre mer samordnet overfor sine parter på arbeidstakersiden. At KMD skal få et enda større kunnskapsgrunnlag om virksomhetenes utfordringer og behov, skriver hun i en epost til Dagens Perspektiv mandag.
Hun understreker at rådets anbefalinger er basert på de forskjellige offentlige arbeidsgivernes ønsker, og at de i prinsippet ikke foreslår «noe mer og annerledes enn hva andre offentlige arbeidsgivere gjør i kommunal og fylkeskommunal sektor.»
– Oppgaven til interimsrådet var å finne ut om statlige arbeidsgivere ville samordne seg mer – og hvordan det kunne skje i praksis. Det er det naturlig at arbeidsgiver får vurdere i egne møter. Samtidig er det viktig å si at KMD ikke skulle gi - eller har gitt fra seg noen fullmakter i forhold til forhandlinger og samarbeid med partene her som følge av forslaget fra interimrådet. Det er prinsipielt viktig – og står klart i mandatet interimsrådet fikk fra KMD, skriver hun.