Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner og forhandlingsleder i LO stat Tone Rønoldtangen.

Foto

NTB Scanpix

LO om lønnssytemet: – Regjeringen går inn i noe de ikke aner konsekvensene av

Publisert: 26. mai 2016 kl 10.30
Oppdatert: 26. mai 2016 kl 10.31

I natt ble det klart at meklingen de siste ukene har ledet frem (6 timer på overtid) og at det derfor ikke blir streik. Men en ny hovedtariffavtale som tar inn elementer fra regjeringens ønske om et nytt forhandlingssystem i staten, er det ikke snakk om ennå.

Etter at Akademikerne og staten gikk inn for å utforme en ny hovedtariffavtale som åpner for lokale forhandlinger i mye større grad enn i dag, ble det brudd i forhandlingene for de andre tre hovedorganisasjonene. 

Det kan bli de største omveltningene siden begynnelsen av nittitallet, uttalte FAFO-forsker Bård Jordfald til Dagens Perspektiv tidligere i mai.

I meklingsrunden mellom de tre hovedorganisasjonene og staten ble det klart at man skal nedsette en arbeidsgruppe som skal se på forhandlingssystemet i staten. Utvalget skal levere sin rapport innen 1. februar 2017.

Tone Rønoldtangen i LO Stat utdyper om arbeidsgruppen:

– Vi har akseptert et mandat for en arbeidsgruppe som skal se på lønnsforhandlingssystemet i staten. Et svært viktig prinsipp for arbeidsgruppen er at de sentrale parter forhandler om den økonomiske rammen og vurderer sentrale og lokale avsetninger. Det vil bli et krevende arbeid fordi vi har ulike meninger for hva vi ønsker fremover. Men det er viktig å understreke at det er et partsammensatt utvalg og vi forventer at regjeringen følger spillereglene og tar hensyn til alle parters synspunkter i dette arbeidet.  

Hun påpeker at det for LO Stat var svært viktig å få med protokolltilførselen om at årets lønnsoppgjør innebærer betydelige endringer i statens lønns- og forhandlingssystem. Systemendringene reiser flere uavklarte spørsmål knyttet til tjenestetvistloven og hvilke fullmakter regjeringen forvalter på vegne av Stortinget.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette betyr at regjeringen velger å gå inn i noe de ikke aner konsekvensene av, sier LO Stat-lederen.

I mandatet for det nye lønnssystemet ble det slått fast at all lønnsdannelse skulle skje lokalt, slik det fra nå av blir for Akademikernes medlemmer. 

For Unio er det viktig å presisere at det blir både sentrale og lokale forhandlinger for deres medlemmer denne gangen.

– Gjennom meklingen fikk vi gjennomslag for at lønnsfordeling kan skje både sentralt og lokalt. I tillegg fikk vi inn en formulering om at lønnssystemet skal ivareta kompetanse og utdanning. Dette er en svært viktig presisering for våre medlemmer, sier forhandlingsleder Petter Aaslestad i Unio Stat.

– Staten ønsket kun lokale tillegg. Vi har nå fått til en avtale som er innenfor frontfaget, men som gir alle medlemmene generelle tillegg, sier han. 

Nå skal resultatet av meklingen til uravstemning hos organisasjonenes medlemmer.