Storbritannias statsminister David Cameron.

Foto

Yves Herman / Reuters / NTB scanpix

Lekkede dokumenter viser at EU er langt fra enighet

Publisert: 18. februar 2016 kl 08.37
Oppdatert: 18. februar 2016 kl 08.37
En kopi av de britiske reformkravene som skal lede til en folkeavstemning om hvorvidt de skal beholde sitt EU-medlemskap sirkulerer i Brussel i de tidlige morgentimene torsdag. Dokumentene antyder at Storbritannias statsminister David Cameron slett ikke er sikret medhold i sine høye krav til EU, melder The Guardian.
Hakeparenteser

Ethvert forslag til å endre traktaten er skrevet i hakeparenteser – et verktøy brukt under internasjonale forhandlinger for å markere at det ikke er enighet om saken.

Dokumentene bekrefter at EU-president Donald Tusk har mislyktes i å samle europeiske ledere til enighet om reformforslag som skal legges til i Lisboa-traktaten.

Kopien tilsier at partene heller har glidd lengre fra hverandre enn å ha nærmet seg en løsning. Frankrike er urolig over britenes ønske om å vedta spesielle økonomiske regler for London, og det er satt hakeparentes rundt forslaget om separate regler for land i og utenfor eurosonen.

Cameron må først og fremst få med seg sør- og østeuropeiske land på å begrense EU-arbeideres tilgang til visse velferdsgoder i Storbritannia. En slik avtale blir trolig så spesifikk for det britiske systemet at den kun vil gjelde der.

Men en mulighet til å justere barnetrygden for barn av andre EU-borgere kan bli åpnet for alle. I kopien er velferdstilbudene også rammet inn av firkantede hakeparenteser.

Skytteldiplomati

Statsminister David Cameron har drevet skytteldiplomati i Europa i flere måneder for å få gjennom reformkravene sine og en ny avtale med EU. Reformkravene skal diskuteres under unionstoppmøtet i Brussel torsdag og fredag.

Om britene får sin avtale fredag, er det ventet at Cameron kunngjør en rask folkeavstemning om å bli eller gå ut av EU.

Taper Cameron folkeavstemningen, er det forventet at han vil gå av. Om han derimot skulle vinne, kommer tilhengerne hans til å argumentere for at han fortjener en plass blant fremragende statsministere for landet, skriver The Guardian.

Fakta om Storbritannias folkeavstemning om EU

  • Statsminister David Cameron har lovet en folkeavstemning om Storbritannias medlemskap i EU senest i 2017.
  • Cameron har jobbet hardt for å reforhandle britenes medlemskapsavtale med Unionen før folkeavstemningen. Et utkastet til avtale ble offentliggjort i forkant av et EU-toppmøte om Storbritannia 18. og 19. februar. Om utkastet blir godkjent av de andre EU-landene, kan en folkeavstemningen bli holdt allerede i juni.
  • Storbritannia ble medlem i EUs forløper EF i 1973. Medlemskapet ble bekreftet i en folkeavstemning i 1975, der 66 prosent stemte for. EU-skepsisen har likevel vært større enn i de fleste andre EU-land.
  • Britene har valgt å stå utenfor eurosonen. De har også reservert seg mot enkelte andre deler av EU-samarbeidet.

(©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen