Lederverktøy: – Ferie er produktivt
Myten om detaljstyrende ledere som ikke klarer å legge fra seg jobben medfører sikkert en flik av sannhet. Likevel har noen det bedre på den måten – de stresser seg selv og andre mer av å la være. Slike ledere kan fortsatt få lov til å styre i ferien, mener ledelsesrådgiver Jan Wiese.
Han mener det kan være like viktig at medarbeidere blir instruerte om hvordan de skal håndtere avviksrapportering.
– Det kan jo for eksempel være spørsmål om store pengebeløp eller heftige medieoppslag. Da blir det feil at detaljstyrende og risikoorienterte ledere ikke skal få styre med en gang de har forlatt kontoret i ferien. De bør fortsatt få styre, men med et sterkere fokus på medarbeideransvar, sier han.
Wiese påpeker at det å være risikoorientert er et trekk som ikke kan tvinges bort. Det beste er nok at man utvikler en organisasjonskultur over tid som gjør at alle i avdelingen er med å ta ansvar – både for risiko og muligheter.
– God ferieavvikling er også en del av organisasjonsutviklingen, for å si det sånn. Medarbeiderskap og selvledelse er bra stikkord, sier han.
Ferie er produktivt
I Norge har vi mer ferie enn de fleste andre land i Vesten. Dette er produktivt, mener Wiese.
– Ferie gjør nok at man generelt sett yter mer. Nordmenn jobber effektivt når vi er på jobb. I andre land, som USA og Italia, har de lange lunsjpauser og er mer sosiale. Jeg er overbevist om at ferien vi tar ut bidrar til at vi blir mer effektive på jobb, understreker han.
Clean desk eller papirrot?
Ledere er komfortable med ulike ting, også når de skal ta ferie. Det er individuelt. Noen liker at pulten er ryddig, mens andre synes det er lettere å ta fatt på en jobbhøst når papirene ligger der de forlot dem.
– For mange går det raskere å komme inn i jobbtralten igjen når papirhaugen ligger der du la den før ferien. Andre får en følelse av at jobben har vært utført og kan slappe av når haugen er borte, forklarer Wiese.
Selvledelse
Mange ledere har problemer med å koble av når de skal ta ferie. Folk trenger å koble av, men i ulik grad, mener Wiese. Noen klarer å legge bort jobben så snart de har trådt ut av kontoret, mens andre er avhengige av å vite hva som skjer – ikke minst av å ha muligheten til å påvirke.
– Det viktigste for ledere som ønsker å koble av er å kjenne sine egne behov. Det handler om selvledelse, og da står man fritt til å finne ut hva som passer best for seg selv. Du må kartlegge dine egne ressurser, og hva kjernen i hvordan du ønsker å ha det er, sier Wiese.
Dyktige ledere ikke er vant til dette – deres instinkt går mer i retning av å ta mer hensyn til andre. Men i ferien skal det være tid for å tenke på seg selv. For mange ledere er dette en stor terskel å komme over, legger han til.
Feriekompetanse
– Noen klarer å slappe av i øyeblikket de begynner ferien, mens enkelte trenger en overgangstid. Å ta ferie er også en form for kompetanse. Selvledelse i form av å styre tankene i riktig retninger, eller stille seg spørsmålet om hvor godt man kan tillate seg selv å ha det, mener Wiese.
Noen har behov for å koble helt ut, og å slappe av i ferien, mens andre søker ferieaktiviteter som er minst like aktive som i jobbhverdagen. Ledere er ofte mer handlingsorienterte. Løsningen kan være aktiviteter som inneholder begge elementer, påpeker han:
– Fjellturer, for eksempel, inneholder både ro og action. Det er ikke sikkert at det ene utelukker det andre. Folk er forskjellige og har forskjellige behov. Det er ikke alle tanker en kan styre. Noen ganger lønner deg seg å slippe taket, og bare akseptere at du er på ferie. Å foreta en operativ nedgiring og en selverkjennelse, forklarer han.
Slik klarer sjefer å koble av
La kundene vite at du har fri god tid i forveien:
-
Gi dine viktigste kunder beskjed om at du er på ferie, og om når du er tilgjengelig igjen
-
Oppgi et «nødnummer», der du kan nås dersom det er veldig viktig
Sett opp autosvar på e-posten din:
-
Gi beskjed om når kontoret er betjent
-
Gi også beskjed om at du har begrenset tilgang til e-post
Begrens antall arbeidstimer:
-
Dersom du ikke klarer å holde deg unna jobben, sett av maks én eller to timer til å sjekke e-post, svare på enkle telefoner og å være i forretningsmodus
-
Det er viktig at du begrenser deg til dette, og slår av både pc og jobbmodus etter dette
Få hjelp:
-
Få en person du stoler på til å ta over noen av oppgavene dine
-
Denne personen kan kontakte deg dersom dine innspill er nødvendige
Deleger ansvar:
-
Gi dine medarbiedere en klar beskrivelse av hva du ønsker skal bli gjort i løpet av sommeren
-
Deleger ansvaret. De mest krevende oppgavene kan som regel vente til etter ferien
Skaff en virtuell assistent:
-
En virtuell assistent kan fungere som sekretæren din gjennom å ta telefoner og å sette opp avtaler
-
Virtuelle assisstenter kan leies gjennom vikarbyråer
Øv på å være utilgjengelig:
-
Øv på å være utilgjengelig i ukene før du tar ferie – for eksempel i én eller to timer av gangen
-
Dette vil samtidig trene staben din i å klare seg selv og til å ta mer ansvar
Ha alltid en Plan B:
-
Ha alltid en plan for hva som skal gjøre i forhold til kunder og samarbeidspartnere, i tilfelle noe skulle gå galt
Sørg for å ha fjerntilgang:
-
Sørg for å ha muligheten til å avholde møter via digitale hjelpemidler, slik at du unngår å bli bombardert med tekstmeldinger og telefoner
Ha en debriefing:
-
Med en gang du kommer tilbake bør du samle teamet og skaffe deg oversikt over hvordan ting har fungert i ditt fravær
-
Gå igjennom hvordan dette har fungert, og vurder hva som kan forbedres
(Kilde: Jacqueline Whitmore / Entrepreneur)